Kastplanken of andere meubelstukken hoeven niet meteen vervangen te worden als er slechts een stukje van de fineerstrip is beschadigd. Want dit is eenvoudig te repareren, met het stappenplan ‘fineer strip op hout plakken’. En wees niet bang er is altijd wel een fineer strip in u dessin.

Stap 1
Verwijder eerst de beschadigde fineerstrip. Door de warmte van het strijkijzer laat de lijm los en kunt u de fineerstrip er eenvoudig aftrekken. Verbrand uw vingers niet!

Stap 2
Stel het strijkijzer in op de stand ‘katoen’ en strijk de fineer erop. De ondergrond voor de nieuwe fineer moet vlak, stofvrij en droog zijn. Verwijder daarom met een beitel of plamuurmes de oude lijmresten.

Stap 3
Druk de fineerstrook 5 tot 10 seconden goed aan, zodat de strip niet meer loslaat. Steek vervolgens de uitstekende delen van de strip aan de uiteinden met een scherp mes of beitel voorzichtig af.

Stap 4
Na het afkoelen van de strip snijdt u met een stripmes de resten van de strip af. Heeft u geen stripmes een ander scherp mes volstaat ook.

Stap 5
Ten slotte schuurt u de snijranden met fijn schuurpapier op. De plank is weer als nieuw; de gebruikssporen zijn verdwenen.

Fineer strippen voor keuken werkbladen.

Stap 1
Bij werkbladen wordt, op de fineerstrip en op de kopse kant van het werkblad, met een kleine lijmkam gelijkmatig hittebestendige lijm aangebracht.

Stap 2
Na 10 tot 15 minuten drukt u de fineer kortstondig en vooral stevig aan (contactlijm).

Stap 3
Fineer voor werkbladen kunt u met een hamer netjes langs de kanten afbreken.

Stap 4
Maak hierna de kanten glad met fijn schuurpapier (korrel 150).

Gereedschappen

Materialen

Lijm