De spijkers die we tegenwoordig gebruiken, zijn eigenlijk geen spijkers maar draadnagels. Draadnagels worden machinaal uit metaaldraad vervaardigd en voorzien van een kop en een punt, terwijl spijkers helemaal met de hand werden gemaakt. De kop van een draadnagel is geruwd, zodat het gemakkelijker wordt om er met een hamer op te slaan. Er zijn ook draadnagels met een hele kleine kop. Die kunt u gebruiken als de kop zo onzichtbaar mogelijk moet zijn. Op de verpakking kunt u de afmeting van de draadnagels vinden. Staat er bijvoorbeeld 25×50, dan wil dat zeggen dat de draadnagels 2,5 mm dik zijn en 50 mm lang. Het eerste cijfer is dus de dikte in tiende millimeters en het tweede getal is de lengte in hele millimeters. Als u een draadnagel in een harde houtsoort wilt slaan, dan kunt u het beste even voorboren. In zachter hout is dat meestal niet nodig. Om te voorkomen dat het hout splijt, kunt u de scherpe nagelpunt eraf halen met een nijptang. Het is ook mogelijk om de punt stomp te maken door er met een hamer op te tikken.
Gespijkerde verbindingen worden echter veel sterker als de draadnagels schuin tegenover elkaar worden ingeslagen. Nog hechter worden de verbindingen als ze eerst gelijmd en dan gespijkerd worden. Daarbij kunt u het beste nagels met verzonken koppen gebruiken. Deze worden ingeslagen, met een drevel verzonken en ten slotte geplamuurd en overgeschilderd.
Voor sierlijsten bestaan er verzinkte (niet verzonken!) dunne koploze nagels, de zogenoemde ‘bagetnaalden’. Man laat ze na het inslaan meestal ongeveer 1 cm uitsteken, waarna ze met een tang kort worden afgeknipt, zodat ze nauwelijks nog te zien zijn.
Schilderijlijsten worden vaak opgehangen met behulp van kleine messing spijkertjes. Met een kleine timmermanshamer zijn de ophangoogjes snel aangebracht. Tip: de nageltjes kunnen goed vastgehouden worden met een stukje karton, zodat je niet op je vingers hoeft te slaan.
Om iets snel en vrij goed te bevestigen aan een muur kunt u hardstalen betonspijkers gebruiken. De lengte van de spijker moet, na het doorboren van het te bevestigen onderdeel, nog minstens 25mm in de muur steken. Omdat betonspijkers kunnen afbreken is het aan te raden om een veiligheidsbril te dragen tijdens het werk.
Voor sterke belasting en in beton of heel harde muren bestaan er diverse soorten stalen haken, eventueel ook geblauwd, en verder haken met ribbeltjes. Ze worden ook ‘puntduimen’ genoemd.
In bijzonder hardnekkige gevallen, zoals stenen gangvloeren, helpen deze speciale schroefnagels. Ze hebben tot halverwege een lichte schroefdraad zodat ze zich in de ondergrond vastschroeven en daarom steviger zitten.
Met nagels met een vlakke kop (zogenoemde tapijtnagels), kunnen grote oppervlakken van plasticfolie of polystyrolplaten vastgezet worden zonder dat ze inscheuren.
Om asfaltpapier te bevestigen gebruikt u gegalvaniseerde, niet-roestende asfaltnagels. De brede kop houdt het asfaltpapier goed vast zonder dat dit inscheurt.
Kippengaas kan duurzaam aan hout bevestigd worden met gegalvaniseerde krammen (bijvoorbeeld voor een konijnenhok).