Muur ventilator plaatsen

Vocht in huis kan hout en schilderwerk aantasten. Vooral in keukens of badkamers is de lucht vochtig of vol nare geurtjes. Een muur ventilator plaatsen zorgt dan voor het vervangen van onaangename of vochtige lucht door frisse lucht. De verse lucht stroomt gedoseerd de ruimte binnen. Om een ventilator zo goed mogelijk te laten werken, moet u hem plaatsen tegenover de plek waar lucht de ruimte binnenkomt. Bijvoorbeeld tegenover een deur of raam en er dan zo ver mogelijk vanaf. Welke ventilator u nodig heeft, hangt af van de grootte en het gebruik van de ruimte. Er zijn diverse soorten ventilatoren. Bijvoorbeeld ventilatoren die met de lichtschakelaar of met een vochtsensor worden.

Stap 1
Ga met de leidingzoeker langs de muur om te controleren of er geen leidingen zitten op de plek waar u de ventilator wilt plaatsen.

Muur ventilator plaatsen 1

Stap 2
Teken het midden van het te maken gat af op de muur. Het gat moet rond worden.

Muur ventilator plaatsen 2

Stap 3
Boor met een betonboor door de muur heen. Het gat moet haaks op de muur komen. U kunt hiervoor een boorstandaard gebruiken. Zorg ervoor dat de boor lang genoeg is. Het boren van een gat in beton is niet gemakkelijk. U kunt daarom overwegen dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Muur ventilator plaatsen 3

Stap 4
Teken het volledige ventilatiegat af op de muur. Doe dit aan de binnen- en buitenkant van de muur.

Muur ventilator plaatsen 4

Stap 5
Boor nu gaten aan de binnenkant van de getrokken lijn. Deze gaten moeten dicht naast elkaar komen en ook haaks op de muur. Doe dit aan de binnen- en buitenkant van de muur. Zo voorkomt u dat er in de hakrichting stukken van de randen van het gat afbreken. Let erop dat het gat ongeveer 2 tot 5 mm naar buiten toe moet aflopen, zodat eventueel condenswater weg kan lopen.

Muur ventilator plaatsen 5

Stap 6
Hak het gat uit met een steenbeitel en een kleine moker. Gaat het om een spouwmuur, let er dan op dat er geen puin in de spouw terecht komt. Draag een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen en een mondkapje om geen stof in uw luchtwegen te krijgen.

Muur ventilator plaatsen 6

Stap 7
Hak het pleisterwerk of de tegels weg. Wanneer er tegels tegen de muur zitten, gaat u als volgt te werk Haal eerst de voeg rond de tegel weg en hak hem daarna naar binnen toe weg met een beitel en een moker.

Muur ventilator plaatsen 7

Stap 8
Plaats een pvc-buis in het uitgehakte gat. Zaag de pijp op de juiste lengte af.

Muur ventilator plaatsen 8

Stap 9
De pijp moet luchtdicht op het uitgehakte gat aansluiten. Spuit daarom purschuim in de kier.

Muur ventilator plaatsen 9

Stap 10
Plaats de ventilator in de pijp en sluit hem aan op het lichtnet. Het kan zijn dat u daar nog leiding voor moet aanbrengen.

Muur ventilator plaatsen 10

Gereedschappen

Materialen