spouwloze buitenmuur isoleren

Een spouwloze buitenmuur isoleren is een verstandige keuze. Door te isoleren bespaart u uzelf hoge energiekosten. Vaak heeft isolatiemateriaal, zoals glas- of steenwol, ook een geluidswerende werking. Omdat de meeste warmte uit de woning verdwijnt via de buitenmuren of het dak is het verstandig om spouwloze buitenmuren te isoleren. Kies het juiste isolatiemateriaal uit. Met isolatieplaat gaat het werk het gemakkelijkst. Er zijn isolatieplaten verkrijgbaar die al aan één kant een dampwerende laag van aluminiumfolie hebben.

Stap 1
Zorg ervoor dat de muur droog is, voordat u begint met deze klus. U kunt hier eventueel een ventilator voor gebruiken.

Spouwloze buitenmuur isoleren 1

Stap 2
Meet de dikte van de isolatieplaten op met een rolmaat.

Spouwloze buitenmuur isoleren 2

Stap 3
Spijker een regelwerk, dat u eerst voorbewerkt met houtmenie, tegen de muur. Het regelwerk moet van dezelfde dikte zijn als de isolatieplaten. Zorg ervoor dat de ruimte tussen de regels net iets kleiner is dan de platen, zodat de plaat er goed tussen klemt. Als u de muur later wilt afwerken met gipsplaten, dan moet u de regelafstand afstemmen op de breedte van de gipsplaten. Snijd de isolatieplaten op die maat.

Spouwloze buitenmuur isoleren 3

Stap 4
Plaats de isolatieplaten in het regelwerk. U kunt de platen op maat snijden met een scherp stanleymes of knippen. Doordat ze net in het regelwerk passen, klemmen ze vanzelf vast.

Spouwloze buitenmuur isoleren 4

Stap 5
Wanneer de isolatieplaten geen dampremmende laag hebben, moet u deze nog over de platen aanbrengen. Laat de banen ongeveer 10 cm overlappen.

Spouwloze buitenmuur isoleren 5

Stap 6
Plak de naden tussen de foliebanen of de isolatieplaten af met aluminiumtape.

Spouwloze buitenmuur isoleren 6

Stap 7
Om de muur af te werken kunt u gipsplaten tegen het regelwerk aanbrengen met gipsplaatschroeven.

Spouwloze buitenmuur isoleren 7

Gereedschappen

Materialen