De peer kan worden verdeeld in twee soorten handperen en stoofperen. Een onderscheid naar oogstperiode is ook mogelijk. De oogst kan plaatsvinden in de zomer, in het vroege en in het late najaar. Om veel vruchten te kunnen ontwikkelen, hebben perenbomen het stuifmeel van een ander ras nodig. Maar niet elk ras komt als stuifmeeldonor in aanmerking.

Informeer voor het kopen of er in de tuin van de buren een geschikt ras staat, of koop zelf twee bij elkaar passende rassen. Voor kleine tuinen zijn traag groeiende bomen verkrijgbaar waarop twee verschillende rassen zijn geënt. In de handel worden hoogstammen, laagstammen, struikbomen en spilbomen of struiken aangeboden. Traag groeiende rassen kunt u ook tegen een stevig latwerk planten. Hoogstammen dragen binnen zes tot acht jaar vruchten, struiken eerder.

Peer Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      April, Mei

    Bijzonderheden:

      Eetbare delen

    Standplaats:

      Zon

    Grond:

      Voedselrijk, Humusrijk

    Hoogte tot:

      8 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Pyrus

     

    Vroege rassen, half augustus tot begin september

    • Précoce de Trévoux: Consumptie tot eind augustus; goede bestuivers: ‘Clapp’s Favourite’, ‘Charneux’ en ‘Williams’.
    • Clapp’s  Favourite: Consumptie van eind augustus tot begin september; bestuivers: ‘Conférence’ en ‘Doyenné du Comice’.
    • Williams: Consumptie vanaf de oogst tot eind oktober; bestuivers: ‘Clapp’s Favourite’ en ‘Bonne Louise d’Avranches’.

    Middelvroege rassen, begin september tot begin oktober

    • Concorde: Consumptie vanaf de oogst tot januari; bestuiver voor veel rassen; draagt vruchten op jonge leeftijd.
    • Beurré Hardy: Consumptie vanaf de oogst tot eind oktober; bestuivers: ‘Clapp’s Favourite’ en Conférence’.
    • Bonne Louise d’Avranches: Consumptie vanaf september tot half januari; bestuivers: ‘Clapp’s Favourite’ en ‘Conférence’.
    • Conférence: Consumptie van oktober tot februari; bestuivers: ‘Bonne Louise d’Avranches’, ‘Charneux’ en ‘Williams’.
    • Charneux: Consumptie van oktober tot februari; bestuivers: ‘Comtesse de Paris’ en ‘Williams’.

    Late rassen, begin oktober tot begin november

    • Gieser Wildeman: Consumptie vanaf de oogst tot laat in de winter; uitstekende stoofpeer; zelfbestuivend.
    • Beurré Clairgeau: Consumptie van eind oktober tot begin december; bestuiver: ‘Bonne Louise d’Avranches’.
    • Comtesse de Paris: Consumptie van november tot februari; bestuivers: ‘Précoce de Trévoux’ en ‘Charneux’.
    • Doyenné du Comice: Consumptie van oktober tot januari; bestuiver: ‘Clapp’s Favourite’.

    Tip

    Perenbomen kunnen heel goed als leibomen aan een huisgevel groeien. De muur geeft bescherming en houdt warmte vast, waardoor de bomen veel vruchten geven.

    Peren zijn niet allemaal tegelijk rijp en voor consumptie geschikt. Sommige kunnen gedurende langere tijd worden bewaard, late rassen veelal tot januari. Andere moeten zo spoedig mogelijk na de oogst worden gegeten of anderszins worden verwerkt. Globaal geldt: oogst vroege rassen voordat ze volledig rijp zijn, maar pluk late peren pas als ze helemaal rijp zijn.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Vorm jonge bomen piramidevormig met drie hoofdtakken rond een harttak (stam). Bij oude bomen oude takken weghalen, ook die langs de stam en de hoofdtakken omhoog groeien. Vernieuw de mulchlaag en geef mest. Plant nu jonge bomen. Dun de vruchten uit en zorg dat ze op 15 cm afstand van elkaar hangen. Op deze wijze worden ze groter. Geef bij droogte regelmatig water. Als bescherming tegen vorstspanners, wikkelt u een lijmring om de stam.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop twee- tot driejarige bomen met of zonder kluit of in een container. Koop liever geen eenjarige bomen. Die zijn weliswaar voordeliger, maar ze hebben meer jaren nodig om voor de eerste keer vruchten te dragen. Op onderstammen van kweeën geënte perenbomen groeien weliswaar niet bijzonder krachtig, maar dragen zeer veel vruchten. Snij bij het oogsten een stuk van de stelen af en bewaar elke vrucht in zijdepapier verpakt en koel. Zon. Perenbomen gedijen het beste in de zon of in lichte schaduw. Humusrijke, doorlatende grond. Perenbomen houden van grond die ook in de zomer licht vochtig is en waarvan de pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 7. Roest manifesteert zich als oranje, kurkachtige vlekken op de bovenkant van de perenbladeren. Op de onderkant van de bladeren zijn witachtige bobbels met de sporen van de schimmel te zien. Verwijder alle aangetaste bladeren en struiken uit uw tuin.