Lekkage dakdoorvoer plat dak repareren? Dit kan eenvoudig met vezelhoudende, elastische en kneedbare bitumenpasta in een hand omdraai door u zelf gerepareerd worden. Voor reparatie aan en op het dak geldt altijd: Voer dakwerkzaamheden nooit alleen uit en let goed op uw veiligheid.

Lekkage dakdoorvoer plat dak repareren

Stap 1
Aansluitingen op metselwerk, zoals schoorstenen, bovenlichten en aansluitprofielen zijn de zwakke plekken in een dakbedekking. Sterk wisselende weersomstandigheden kunnen het materiaal vooral op deze plekken bros maken waardoor er over de jaren scheurvorming kan ontstaan. Snijd eerst de beschadigde gedeelten met een scherp mesje weg.

Lekkage dakdoorvoer plat dak repareren 1

Stap 2
De ondergrond moet schoon en stof- en vetvrij zijn. Met een kwast kunt u losse deeltjes en vuil goed verwijderen. Zeer stoffige en sterk zuigende ondergronden waarop de pasta niet goed hecht, moeten met een passend voorstrijkmiddel behandeld worden. U kunt het beste alle producten van hetzelfde merk nemen.

Lekkage dakdoorvoer plat dak repareren 2

Stap 3
Voordat u de vezelhoudende dakreparatiepasta opbrengt, moet u deze goed met een roerhout omroeren. De bestanddelen worden dan goed door elkaar gemengd. Als de pot al aangebroken is, wordt zo de bovenste, wat verharde laag door de rest gemengd en is de strijkbaarheid van de hele inhoud weer gelijkmatig.

Tip: Bitumenpasta is brandbaar. Daarom tijdens de verwerking niet roken, en alles wat met de pasta in aanraking is gekomen ver van open vuur, vonken en warmtebronnen houden. Vermijd contact met ogen en handen. Bij aanraking met de ogen grondig met water uitspoelen en onmiddellijk een arts raadplegen.

Lekkage dakdoorvoer plat dak repareren 3

Stap 4
Breng nu de dak-reparatiepasta op de eventueel voorbehandelde ondergrond ongeveer 4 mm dik aan met een plamuurmes of een strijkspatel. Bij warm weer moet de pasta in dunnere lagen opgebracht worden. Bescherm uw handen met wegwerphandschoenen omdat bitumen heel moeilijk van uw handen en later zo goed als onmogelijk van uw kleren te verwijderen is.

Tip: Berg de rest van de repara-tiepasta koel, droog en brandvrij op.

Lekkage dakdoorvoer plat dak repareren 4

Stap 5
Het kan 4 weken duren voordat de behandelde plekken volledig droog zijn.

Lekkage dakdoorvoer plat dak repareren

Als na de reparatie de plek nog steeds lekt dan is er een ingrijpender reparatie nodig. Het kan zijn dat het asfaltpapier beschadigd is of dat er regenwater vanaf een andere plek langs de dakdoervoer sijpelt, met als gevolg een vochtplek op het plafond van een van de kamers. In dat geval vereist het zoeken naar de oorzaak vakkennis.

Ook het plakken of branden van de lagen dakbedekking – er zijn ontelbaar veel soorten – kunt u beter aan de vakman overlaten. Het veiligheidsrisico en de kans dat de reparatiepoging niet het gewenste effect sorteert is veel te groot.

Gereedschappen

Materialen

  • Dak-reparatiepasta (Bitumen)