Of je nou hobby klusser bent of slechts één keer per jaar de schroeftol in je handen hebt, schroeven zal je ongetwijfeld een keer nodig gaan hebben. Er is een enorm scala waar je uit kan kiezen en voor elk project of materiaal is er een andere perfecte schroef. Dit artikel is er om jou te helpen de juiste keuze voor jouw schroef te maken, want je wilt natuurlijk het beste resultaat bereiken met jouw project.

Verschillende soorten schroefkop

Er zijn veel verschillende schroefkoppen op de markt. Voor nu zullen we er een aantal toelichten. Te beginnen met de platkop, deze schroef is geschikt voor houten materialen en heeft door zijn schuine onderkant een verzinkende eigenschap. Door het verzinken, heb je ook een mooie afwerking en voornamelijk bij zachtere houtsoorten is voorboren overbodig. De cilinderkop is ook erg geschikt voor hout. Ze zijn iets steviger dan de platkoppen en ze zijn vrijwel onzichtbaar als ze eenmaal ingeschroefd zijn. Dit komt doordat ze een kleine kopdiameter hebben en dus uit zichzelf al redelijk verzinken. De laatste schroefkop die we nu langs laten komen, is de bolkop. De bolkop blijf je na het inschroeven nog zien door zijn bolle kop. Wel loopt de schroefdraad door tot de kop en zal het materiaal erg strak vast zitten, dus erg geschikt voor meubels bijvoorbeeld. Voor elke toepassing dus een geschikte kop.

Lengte en dikte

Als je de juiste schroefkop hebt gevonden, kan je door met het zoeken naar de juiste lengte en dikte van de schroef. De lengte en dikte van de schroef moeten vooral in balans zijn en er zijn dan ook geen vastgelegde regels voor de lengte en de dikte. Wel is er voor de lengte van de schroef de vuistregel dat je de dikte van het materiaal pakt en die keer 2,5 doet. Als je een plank van 40 millimeter vast wilt schroeven, kan je dus het best een schroef gebruiken van 100 millimeter. Voor de dikte geldt voornamelijk, hoe dikker, hoe meer druk de schroef kan opvangen. Als je dus een relatief zwaar, maar dun materiaal hebt, kan je prima een kortere schroef pakken die wel wat dikker is.

Schroeven van woodies

Al deze schroeven moet je ergens vandaan halen. Nu zijn er naast veel verschillende opties schroeven ook veel opties aan merken die deze schroeven aanbieden. Hier kan niet veel fout gaan en is het best wel budget afhankelijk waar je voor wilt gaan. Een van de grotere merken is woodies. Hierom kan het kopen van woodies schroeven een slimme toevoeging zijn. Woodies houtschroeven kopen kan eenvoudig online. Deze schroeven zijn er ook in alle soorten en maten en zullen ook bij je project aansluiten en zo zorgen voor het beste resultaat van jouw project.