Elektriciteit, draad trekken met een trekveer. Vaak moet bedrading over een vrij lange afstand door pvc-buis worden gevoerd. Zonder hulpmiddel is dit bijna niet te doen. Daarom gebruikt u voor het trekken van de draden door de leidingen een trekveer. Een trekveer is een soepele staalkabel, ommanteld met een spiraalveer. Aan het einde zit een messing ring, waaraan de draden worden bevestigd. Door een elektriciteitsbuis mogen maximaal vijf draden getrokken worden, maar bij veel bochtenwerk leveren vier draden vaak al problemen op. Werk dan met korte trajecten.

Stap 1
Haal de trekveer door de buis en ontdoet de eerste elektriciteitsdraad over een lengte van ongeveer 10 cm van de isolatielaag (strippen), de andere draden over een lengte van ongeveer 4 cm. Deze bevestigt u aan het gestripte stuk van de eerste draad. Op deze wijze trekt u de draad aan de veer door de leiding.

Stap 2
Bevestig de eerste draad aan het oog van de trekveer. Bevestig de overige draden aan de doorlopende draad door ze stevig in elkaar te draaien. Let er daarbij op dat de uiteinden van de draden niet uitsteken. Dat kan voor problemen zorgen als u de draden door de buis gaat trekken.

Tip: Wikkel de gedraaide draden om met tape, zo voorkomt u losschieten.

Stap 3
De een zorgt dan voor een gelijkmatige toevoer van draden, terwijl de ander met gelijkmatige rukjes aan de veer trekt. Bij dozen waar lassen komen, of waar stopcontacten of schakelaars geplaatst worden, moeten de draden 15 cm naar buiten steken. Draden die zonder las doorlopen, moeten in een lus in de doos worden gelegd. Maak de lus niet korter dan 15 cm, zodat u later toch nog gemakkelijk een aftakking kunt maken.

Tip: Gaat het trekken zwaar, dan helpt het soms om wat talkpoeder op de draden te doen.

Gereedschappen

Materialen