Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Silene

Silene

Silene is een plantengeslacht met veel soorten uit de Anjer-familie.

Eenjarige en tweejarig soorten bloeien van juni tot september.

 • Silene armeria (pekbloem) wordt 30-80 cm hoog en heeft witte, roze of rode bij schermen.
 • Silene coeli-rosa (hemelroosje) bereikt dezelfde hoogte en bloeit in dezelfde kleuren, maar daarnaast ook nog in blauwe en violette tinten.
 • Silene pendula (hangsilene) wordt tweejarig gekweekt. Deze planten worden slechts 10-50 cm hoog en hebben trossen met enkelvoudige of gevulde bloemen in de kleuren wit, roze of rood.

Meerjarige soorten hebben de overhand.

 • Silene dioica (dagkoekoeksbloem) wordt 80-100 cm hoog. De purperrode bloemen verschijnen van mei tot september. Zeer mooi is het gevulde ras ‘Roseum Plenum’.
 • Silene acaulis (stengelloze silene) ontwikkelt platte, 10 cm hoge zoden en heeft in mei en juni kleine, rozerode bloemen. Bijzonder rijk bloeit ‘Floribunda’.
 • Silene alpestris bereikt een hoogte van 15 cm en is bestand tegen halfschaduw Typerend zijn de sierlijke, witte of roodachtige bloemen van juni tot augustus. Het ras ‘Pleniflorum’ bloeit wit en gevuld.
 • Silene maritima vormt 10-20 cm hoge zoden en bloeit van juni tot augustus. De witte bloemen hebben een opgeblazen, bruinachtige kelk. Bij het ras ‘Weisskehlchen’ is deze licht groen ‘Rosea’ heeft lichtrode, ‘Plena’ witte, gevulde bloemen die op anjers lijken. Soortgelijk opgeblazen kelken heeft.
 • Silene vulgaris, die van mei tot september bloeit en een hoogte bereikt van 50 cm. Beide soorten worden daarom in het Nederlands ook wel blaaskruid genoemd.
 • Silene schafta (lijmkruid) groeit met losse zoden en wordt slechts 10-15 cm hoog. De roze bloemen verschijnen in grote aantallen in augustus en september. Het ras ‘splnedens’ bloeit in een dieproze tint.
Silene Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig, Tweejarig, Meerjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Bodembedekker
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Matig droog
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Silene

De standplaats van de Silene

Voor de rotstuin zijn de lage en dan met name de zodenvormende soorten en rassen geschikt. Voor een border met vaste planten komen de hogere soorten in aanmerking, die charmante contrasten kunnen zetten. Aan de rand van groepen houtige gewassen en op weilanden passen vooral dagkoekoeksbloemen en blaaskruid.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai vanaf maart in de koude bak, vanaf april op de bestemde plaats in de tuin. Gekochte jonge planten mogen vanaf april in de volle grond, zaailingen uit de koude bak pas na het verspenen in mei. Geef alleen bij aanhoudende droogte water. Hemelroosjes na de bloei terugsnijden, zo-denvormende soorten in vorm snijden. Meerjarige soorten door deling vermeerderen. Hangsilenes kunnen voor een tweejarige teelt ook in augustus worden gezaaid. Eenjarige soorten composteren. De zaailingen van hangsilenes met rijshout afgedekt laten overwinteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar vers zaad. U kunt in het voorjaar in het tuincentrum ook krachtige jonge planten met gezonde bladeren kopen. Koop nooit oud zaad of zieke planten met vergeelde of verwelkte bladeren. Hangsilenes blijven laag en komen ook in balkonbakken, potten en kuipen mooi uit. Hemelroosjes kunnen na de bloei fors worden teruggesneden. De planten kunnen dan in hetzelfde seizoen nog een keer bloeien. Zon. Silenes groeien en bloeien het best op een warme en zonnige standplaats. Sommige soorten verdragen ook halfschaduw. Doorlatende grond. Deze moet daarnaast matig droog en kalkhoudend zijn. Met algenkalk verrijken. Silenes zijn sterk, maar kunnen een enkele keer door roestschimmels worden aangetast. Er verschijnen dan op de onderkant van het blad geelbruine, later zwarte sporenhouders. Ten slotte verdrogen de bladeren. Aangetaste planten vernietigen. Spuit preventief met een aftreksel van akkerpaardestaart.

Aanbevolen berichten