Rabarber is een rijzige, gemakkelijk te verzorgen vaste plant, die ongeveer tien jaar op dezelfde plaats kan staan en ook geoogst kan worden. De plant kan door deling worden vermeerderd. Laat de snijwonden die bij het delen ontstaan, even opdrogen voor u de stukken opnieuw plant.

De smaak van de vlezige stengels hangt af van het ras en kan variëren van mild, zoet tot zurig. De kleur van de stengels varieert van purper tot kersrood. Het vlees zelf is rood of groen. Roodvlezige rassen zijn aromatischer; bij groenvlezige rassen is de opbrengst hoger.

De ontvelde stengels kunnen veelzijdig worden gebruikt, bijvoorbeeld in desserts en taarten of als compote. Verwijder na de oogst de giftige bladeren. Het gehalte aan oxaalzuur in de stengels neemt ook toe met het langer worden van de dagen. Oogst niet na half juli.

Oogsten kunt u vanaf het tweede jaar. Oogst per plant slechts drie of vier stengels tegelijk. In de koelkast zijn ze twee tot drie weken houdbaar.

Rabarber Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Eetbare delen
  Standplaats:Zon, Halfschaduw
  Grond:Voedselrijk, Diepgrondig
  Hoogte tot:1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:Rheum rhabarbarum


Enkele groenvlezige rassen:

 • Suttons’s Seedless: Vroeg; krachtige groei; dikke, zurige stengels, van buiten kersrood, van binnen groen, na het koken roodachtig.
 • Esta: Vroeg; krachtige groei, sterke plant; brede zurige stengels, van buiten purper, van binnen groen, na het koken rood.
 • Victoria: Middelvroeg; krachtige groei, sterke plant; brede zurige stengels, van buiten purper, van binnen groen, na het koken bruinrood.
 • Red Champagne: Matig vroeg; sterke, vrij snel groeiende plant, met redelijk grote bladeren; mild van smaak.

Enkele roodvlezige rassen:

 • Holsteiner Blut: Vroeg; middelsterk groeiend; slanke, mild zurige stengels, van buiten dieprood, van binnen bleekrood, gekookt bruinachtig.
 • Timperly Early: Zeer vroeg; geschikt om te forceren; slanke, helderrode stengels, vrij kleine bladeren; mild zuur van smaak.
 • Paragon: Vroeg; middelsterk groeiend, middelgrote bladeren; vrij brede rode stengels; zacht zure smaak.
 • Canada Red: Middelvroeg; middelsterk groeiend; sterke plant met middel grote bladeren en slanke stengels; zoetzuur van smaak.

Tip

Bij een aantasting door stengelrot verschijnen er bruine vlekken aan de stengelbasis. Soms sterven de planten af. De ziekte wordt door schimmels veroorzaakt die ook fruitbomen kunnen aantasten. Plant rabarber daarom nooit onder fruitbomen.

Oudere planten die nog maar langzaam groeien en slechts dunne stengels produceren, kunt u het beste in het voorjaar delen. Enkele keren bijmesten.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant tijd voor nieuwe rabarberplanten. Vanaf het tweede jaar kunt u oogsten. De stengels hebben de beste smaak als de bladeren volledig open zijn en alle vouwen zo goed als verdwenen zijn. De bladeren zijn goed mulch materiaal. Bij droogte royaal water geven. Dek de grond om de planten af met organisch mulch materiaal om de aarde vochtig te houden. Bloeiwijzen verwijderen, omdat deze veel energie van de planten vergen. In het najaar verrotte stalmest rond de planten aanbrengen. In koude gebieden de wortelzone van rabarber met stro afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop gezonde, grote wortelstokken met twee tot vier grote knoppen (neuzen) en vlezige, dikke wortels. Koop nooit planten met gebroken of rimpelige wortels. Bekijk de wortels heel nauwkeurig op de aanwezigheid van rotte plekken. U oogst rabarber door steeds slechts enkele stengels voorzichtig uit het hart van de plant te draaien. De bladeren bevatten het giftige oxaalzuur, de stengels na half juli eveneens. Daarom mag u rabarber dan niet meer oogsten. Zon tot halfschaduw. Op zeer hete standplaatsen heeft rabarber in de middaguren bescherming nodig. Humusrijke, diepe grond. Werk voor het planten veel organisch materiaal, bijvoorbeeld compost, door de aarde. Mozaïekziekten worden door virussen veroorzaakt. Ook rabarber kan worden aangetast. Op de bladeren verschijnen lichtgroene, mozaïekachtige patronen, later lichtbruine vlekken met rode randen. Bestrijding is niet mogelijk. Vernietig aangetaste planten.