De uit Noord-Afrika afkomstige reseda is al eeuwenlang een populaire, geurende bloem en beleeft op dit moment weer een wedergeboorte. Ze is meestal eenjarig, maar kan ook meerjarig zijn. De plant wordt 30 tot 40 cm hoog, de vlezige scheuten zijn vertakt en groeien gedeeltelijk horizontaal. De kleine, lange blaadjes variëren in kleur van linde- tot donkergroen.

De bloemen van de reseda bloeien van juli tot september en zijn klein en onopvallend met tamelijk grote, bij sommige rassen ook opvallend gekleurde helm-knoppen. De groengele of oranje bloemen zitten in dichte, fijngevormde trossen bij elkaar. Ze trekken bijen aan en verspreiden vooral ’s avonds een intense geur. Reseda’s zijn dankbare snijbloemen die ook uitstekend gedroogd kunnen worden.

Het cultiveren is simpel. Wel moeten reseda’s ieder jaar een ander plekje krijgen op voedselrijke, kalkhoudende grond. Vanaf half april kunt u ze zonder meer breed uitzaaien in de openlucht, maar wanneer u ze binnen voorkweekt, ontstaan er bijzonder sterke planten.

Er zijn drie rassen in de handel: ‘Grandiflora’ wordt 40 cm hoog en vormt buitengewoon lange, rijkbloeiende, witachtige bloeiwijzen. ‘Machet’ wordt eveneens 40 cm hoog en bloeit in oranjerode, grote trossen. ‘Machet’ wordt maar 30 cm hoog en heeft vrolijke, koperrode helmknoppen.

Reseda Eigenschappen

  Soort:

   Eenjarig

  Bloeiperiode:

   Juli, Augustus, September

  Bijzonderheden:

   Goede snijbloem, Geurend

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Voedselrijk, Kalkhoudend

  Hoogte tot:

   50 cm

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Reseda odorata

  De standplaats van de Reseda

  Plant reseda’s zo mogelijk op een plek waar u volop kunt genieten van de geur. In perken vlakbij terras of zithoek maken de planten uw tuin tot een geurende belevenis. In borders passen vooral de lage, intens gekleurde rassen. Deze zijn ook geschikt als randbeplanting. In potten of bakken gedijen alle rassen zonder enig probleem en kunt u met balkonbloemen prachtige combinaties maken.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Zaai om voor te kweken begin april drie of vier zaadjes in 10 cm-potten. Zet ze bij 16-18°C voor het raam. Plant ze na het kiemen over en zet dan twee of drie zaailingen in een pot. Plant ze half mei uit. Ook kunt u het zaad vanaf half april breed en dun uitzaaien in een perk. Geef de planten bij aanhoudende droogte water. Bloemen voor de vaas snijden als ze net uit zijn. Snij de laatste bloemen om ze binnen te zetten. Trek reseda’s uit die uitgebloeid zijn of te lijden hebben gehad van de eerste vorst en composteer ze.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voorjaar vers zaad of gezonde, goed vertakte jonge planten met krachtige wortels in potten. Gebruik nooit oud zaad uit aangebroken pakjes en koop in geen geval zwakke planten of planten met ziekten en plagen. In potten, bakken en kuipen gedijt de reseda uitstekend. Ze kan goed gecombineerd worden met andere eenjarige planten en balkonbloemen. Plant de reseda niet naast rozen, want de twee verdragen elkaar slecht. Zon tot halfschaduw. De reseda gedijt het beste in de volle zon, maar bloeit ook nog in de halfschaduw. Voedselrijke, kalkhoudende grond. Verbeter zware grond met zand. U kunt de grond ook voorzien van drainage. Jonge reseda planten worden vaak aangetast door aardvlooien. Deze ongeveer 2mm grote, donkere kevers vreten gaten in de jonge bladeren. Bestrooi de zaailingen met steenmeel of houtas. Dek de planten ter bescherming preventief af met insectennetten.