Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Eenjarige anjer

Eenjarige anjer

Deze van nature vaste planten worden in ons klimaat meestal een- of tweejarig gekweekt. Eenjarige anjers hebben dezelfde smalle, grijsgroene bladeren als alle andere anjers.

Dianthus chinensis, de Chinese anjer, heeft enkelvoudige of gevulde, gefranjerde bloemen zonder geur. Ze zijn ook tweekleurig verkrijgbaar. Ze worden meestal eenjarig gekweekt en zijn als soort, als serie of als mengsel verkrijgbaar. De ‘Princess’ serie bestaat uit zeven kleuren en wordt ook als mengsel verkocht. ‘Telstar’, ‘Baby Doll’, ‘Color Magician’ zijn eveneens als bonte mengsels en in afzonderlijke kleuren verkrijgbaar.

Tot Dianthus caryophyllus (tuinanjer of tuinanjelier), behoren talrijke rassen die vaak naar kruidnagels geuren, gevulde bloemen hebben en tot 60 cm hoog worden. Populair zijn de grootbloemige Chabaudanjers. Bekende rassen zijn ‘Lavender Clove’ (lavendelblauw), ‘Consul’ (abrikoos kleurig) en ‘Robin Thain’ (wit met rood). Goede hangende rassen zijn de rode ‘Romeo’ en de roze ‘Julia’.

Eenjarige anjer Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Geurend
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Humusrijk
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Dianthus

De standplaats van de Eenjarige anjer

Afhankelijk van de vorm, kunt u deze anjers op uiteenlopende wijze toepassen. Chinese anjers passen goed in bonte borders en perken. Maar ze zijn ook geschikt als omlijstingen en voor potten en bakken op het balkon. Lage tuinanjers kunnen eveneens in borders en perken worden geplant. De hogere rassen van tuinanjers of anjelieren worden meestal als snijbloemen gekweekt. Als u de zijknoppen op tijd verwijdert, ontstaan er bijzonder grote bloemen op lange, krachtige stengels. Hangende anjers zijn met name ideaal voor balkonbakken, schalen en hangpotten. Veel van de internationaal bekende rassen hebben een bergklimaat nodig om goed te gedijen. ‘Romeo’ en ‘Julia’ echter doen het ook goed in Nederland en België.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf februari kunt u eenjarige anjers binnenshuis voorkweken. Het is ook mogelijk om vanaf april in de koude bak te zaaien. De zaailingen verspenen. Half mei de jonge planten in de grond planten. Eenjarige anjers hebben veel voedsel nodig. Geef regelmatig water en voeg daarnaast iedere week vloeibare mest aan het gietwater toe. Chinese anjers bloeien weliswaar uitbundig, maar slechts tot ongeveer september. Anjelieren daarentegen bloeien tot oktober. Uitgebloeide planten uittrekken en composteren. Hangende anjers kunt u nu vermeerderen door stekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voorjaar zaad of vanaf half mei krachtige, jonge planten in potten. Koop nooit planten met vergeelde of gevlekte bladeren. Dit kan duiden op de aanwezigheid van een plantenziekte. Chinese anjers kunt u het beste eind juli na de eerste bloei terugsnijden om de ontwikkeling van nieuwe knoppen te bevorderen. De hoge Chabaud-anjers leveren lang houdbare, geurende snijbloemen op, die op grootbloemige anjers lijken. Volle zon. Hangende anjers hebben bescherming nodig tegen de felle middagzon. Humusrijke, gelijkmatig vochtige grond. Sterke schommelingen in de waterhuishouding maken de planten gevoelig voor ziekten. Anjers zijn onder ongunstige omstandigheden gevoelig voor een aantal bladziekten. Roestschimmels bijvoorbeeld, veroorzaken geelbruine pokken en vlekken op de bladeren. Aangetaste delen vernietigen om uitbreiding van de ziekte te voorkomen. Bestrijding met fungiciden is nauwelijks de moeite waard.

Aanbevolen berichten