Gemak dient de mens. Als u de auto wast of de tuin sproeit, wilt u niet meer met emmers water slepen of meters tuinslang uit hoeven leggen. Een buitenkraan aanleggen is dan oplossing.

Buitenkraan aanleggen, het gemak van een buitenkraan

De wijze waarop u een kraan tegen de gevel monteert, is in de eerste plaats afhankelijk van de plaats waar hij komt. Uitgangspunten daarbij zijn de plaats waar een aftakking op een bestaande waterleiding gemaakt kan worden (aansluitpunt), waar in het leidingtraject naar buiten toe een makkelijk bereikbare stopkraan met aftapmogelijkheid gemonteerd kan worden (stopkraan) en waar een geschikt punt is om de leiding door de gevel naar buiten te voeren (geveldoorvoer).

Muurplaat of gevelkom

Voor het monteren van een tapkraan tegen de gevel kunt u gebruik maken van een muurplaat of gevelkom. Een muurplaat schroeft u tegen de gevel en een gevelkom verzinkt u in de muur. Wilt u een tappunt bij de voordeur op een gevel die direct aansluit op het openbaar trottoir, dan moet u ervoor zorgen dat niemand hinder ondervindt van een uitstekende kraan. In dat geval kunt u een gevelkom met een insteekkoppeling voor een slang monteren. Installeer de gevelkraan bij voorkeur boven of in de directe omgeving van een afvoer- of schrobputje. Plaats de kraan ruim 50 cm boven de grond zodat u er makkelijk een emmer of gieter onder kunt zetten.

Buitenkraan aanleggen, muurplaat of gevelkom

Vorstvrije buitenkraan

Het alternatief voor een muurplaat of gevelkom is de vorstvrije kraan, en wordt ook steeds meer toegepast vanwege het gemak. Bij deze kraan zit het afsluitingsmechanisme aan de binnenkant van de gevel. Dit wordt bedient d.m.v. een lange spindel in de waterleiding. Ook loopt u bij de kraan nooit kans op een bevroren leiding, aangezien bij het sluiten van de kraan het water in de leiding direct afgetapt wordt. Enige nadeel, is de prijs van een kwalitatief goede vorstvrije kraan.

Buitenkraan aanleggen, vorstvrije buitenkraan

1. Draaiknop, 2. Kraanhuis, 3. Muurplaat, 4. Koperen leiding, 5. Koperen spindel, 6. Kunststof rozet, 7. een koppeling (knel) met afsluitingsmechanisme.

Geschikt aansluitpunt

Elke waterleiding met een diameter van 15 mm of meer en voldoende druk is geschikt als aansluitpunt. Plaats in deze leiding een T-stuk waarop u een 15 mm koperen leiding kunt aansluiten. Zoek het aansluitpunt bij voorkeur zo dicht mogelijk bij het geplande buitenkraantje. De leiding direct achter de watermeter in een meterput of de meterkast, indien deze aan de voor- of achtergevel grenst, is een geschikt aansluitpunt.

Stopkraan met aftapmogelijkheid

Installeer in het traject van aansluitpunt tot buitenkraan een stopkraan met aftap mogelijkheid. Hiermee kunt u de leiding naar buiten bij werkzaamheden of gevaar voor bevriezing afsluiten en aftappen. Afsluiten is ook nodig om ongeoorloofd gebruik van de buitenkraan (tijdens vakanties) te voorkomen. Installeer de stopkraan niet alleen op een bereikbare plaats, maar tevens op het laagste niveau in het leidingtraject.