De wereld van de kleuren is een afspiegeling van gevoelens, stemmingen en levenshouding. Geen ander element heeft zo’n grote invloed op de woonomgeving als de kleur van plafond en wanden.
Kleuren verdienen daarom onze bijzondere aandacht, vooral in het woongedeelte. Daarbij komt het zowel op de werking naar binnen als naar buiten aan. De kleuren moeten natuurlijk zo worden gekozen dat u zich er prettig in voelt, maar dat geldt ook voor uw familie en vrienden. Het woongedeelte is namelijk een plaats voor zowel ontspanning als communicatie en gedeelde ervaringen. Maar welke kleur past bij u en uw levenshouding? En welke kleuren harmoniëren met elkaar? De verschillende kleurwerelden hier besproken helpen u bij uw beslissing en vergemakkelijken de aanschaf van verf. Want alle merkfabrikanten kunnen voorgemengde verven leveren, passend bij de op dat moment gangbare kleurcombinaties. In zo’n kleurengamma zijn de tinten precies op elkaar afgestemd en dus probleemloos te combineren.
De hier getoonde kleurenwerelden moet u zien als smaakmakers, niet als een verplichte keus: vanzelfsprekend zijn ook heel andere kleurcombinaties mogelijk. Maar wat als harmonisch wordt ervaren, is altijd ook afhankelijk van de eigen smaak.
Licht, helder & heel neutraal: de witte wereld
Jarenlang was hij nummer één bij de woningdecoratie: de kleur wit. Op de muren en op het plafond geeft hij de kamer een neutrale helderheid en laat hem groot en ruim lijken. Met als voordeel: wit harmonieert met alle andere kleuren en materialen. Daarom past wit perfect bij elk soort meubilering. Natuurlijke houtkleuren, elegante grijs-zwarte of felle bonte kleuren: wit op de achtergrond doet alle details uitstekend uitkomen.
Als er al sprake kan zijn van een nadeel van de witte wereld, dan is het dat hij tegenwoordig een beetje saai lijkt. Een rondom wit geschilderde ruimte heeft een vormelijke neutraliteit en drukt noch een bijzondere stemming noch een bepaalde levenshouding uit. Alleen de meubilering, de stoffering en de vloerbedekking kunnen de ruimte dan een individueel tintje geven.
Toch is wit tegenwoordig niet meer uit uw huis weg te denken, vooral als kleur voor het plafond. Helemaal in bonte kleuren of pasteltinten geschilderde ruimten zouden uw huis algauw veel te druk maken. Een wit vlak daarentegen doet altijd erg rustgevend aan. Door zijn neutraliteit is wit ook bijzonder geschikt voor combinaties met andere kleurenwerelden.
Pasteltinten: de wereld van de niet-opdringerige elegantie
Lichte pasteltinten, van zandkleurig beige via gedempt lindegroen tot subtiel lichtgrijs, maken een ruimte tot een even nette als elegante kleurenwereld. De wanden trekken niet meteen de aandacht; wat opvalt zijn vooral meubilering en details van de inrichting. Dit effect wordt zelfs nog sterker als de kleuren van de wanden overeenkomen met die van meubels en stoffering; er ontstaat dan een bijzonder harmonisch totaalbeeld. Deze kleurenwereld maakt een moderne indruk en straalt een aangename koelte uit. Ondanks de kleur ontstaat er een zakelijke sfeer, die een open, eigentijds leefgevoel uitstraalt.
Bij deze stijl passen vooral lichte, heldere stoffen en fraaie houtsoorten. Een inrichting met een beperkt aantal kleuren in duidelijk design benadrukt de pretentie van niet-opdringerige elegantie.
Omdat pasteltinten zulke bescheiden kleuren zijn, kunnen ook kleinere ruimten ermee worden geschilderd, zonder dat dit een opdringerige of overdadige indruk maakt. Het plafond hoeft niet altijd wit te blijven. Ook hier kan de stijl met een kleurtje worden benadrukt, bijvoorbeeld met zacht lichtblauw. Zelfs een combinatie van verschillende tinten is mogelijk, al is dat eigenlijk meer aan te bevelen voor grotere ruimten.
Roodtinten & aardkleuren: de warme wereld
De woonruimte als bastion van behaaglijkheid, als oase van ontspanning en rust: dat is de sfeer die wordt benadrukt door aardkleuren en bijpassende roodtinten. De kleur van de wanden speelt een ruimte scheppende rol. Hij vormt de omlijsting waarin vooral antieke meubelen, gecombineerd met een zware stoffering het best tot hun recht komen.
De samenstelling van deze warme kleuren-sfeer wijst eigenlijk op waardebewustzijn en een degelijke levensstijl. De met de kleurenwereld verbonden inrichting hoeft echter niet per se een antieke indruk te maken: door bewust aangebrachte contrasten, bijvoorbeeld met moderne designmeubelen of met hedendaagse kunst, kunt u er een eigentijds tintje aan geven.
Een nadeel is dat het nogal donkere karakter van de kleuren een ruimte kleiner laat lijken, al maakt het hem natuurlijk wel knusser. Een wit en daardoor koel ogend plafond past natuurlijk niet bij deze stijl. Veel beter kunt u daarvoor pasteltinten gebruiken, bijvoorbeeld licht beige.
Heldere, vriendelijke kleuren: de wereld van het goede humeur
Goede morgen, goed humeur: zo begroeten ruimten met frisse, heldere kleuren ’s ochtends de dag. Heldergeel, sappig groen of vriendelijk lichtblauw wijzen op een actieve levensstijl, op plezier en optimisme. Ze benadrukken een jonge stijl van inrichten, die wordt gekenmerkt door helderheid en bewuste contrasten. Gecombineerd met huisraad van staal en glas of kleurig beschilderd hout krijgt deze kleurenwereld zijn meest karakteristieke vorm.
De ruimten maken een royale en vrije indruk. Hier kan creativiteit zich actief ontplooien. De sfeer is uitnodigend en open. Knusse gezelligheid zoek je hier tevergeefs. Om u ook ’s avonds lekker te kunnen ontspannen moet u daarom de verlichting zorgvuldig plannen.
Bij het schilderen van de wanden wordt ervan uitgegaan dat u stoffen en andere kleurige huisraad heel zorgvuldig hebt gekozen, want voor een harmonisch geheel moeten alle details zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd.
Felle, opvallende kleuren: de wereld van de vrolijkheid
Blauw, rood en geel zijn als de eerste tonen van een popconcert: krachtig en helder, luid en sprankelend springen de wanden in het oog en werpen een karakteristiek licht op de bewoners. De kleuren duiden op een heldere geest, een moderne kijk op het leven en een zelfbewust karakter, maar ook op innerlijke strengheid en concentratie op het wezenlijke.
Bij de inrichting zijn strakke lijnen, simpele stofontwerpen en heldere kleuren eerste keus. Speelsheid is hier even misplaatst als overdaad. Integendeel: de kleuren dienen vooral om de weinige details van de inrichting zo goed mogelijk te laten uitkomen.
De inrichting is eigenlijk georiënteerd op de klassiek moderne mens, die zich concentreert op slechts enkele basiskleuren in combinatie met wit. Hij heeft daarvoor goede redenen: om de kleuren de ruimte niet te laten overspoelen moeten er tegenover de opwindende kleurenwereld zorgvuldig gekozen rustpunten staan. Witte plafonds en ook contrasterende witte muren zijn daarom bijna onontbeerlijk.