Op traditionele wijze hout witten, white wash is hoogst modern, door hout te witten blaast u het nieuw leven in en krijgt het een rustig, doorleefd uiterlijk.

Hout witten, white wash

De nerven van het hout worden op simpele wijze geaccentueerd, en tegelijkertijd ziet het er wat witachtig uit alsof het in de loop van de jaren natuurlijk verbleekt is ideaal om oud meubilair op te knappen of nieuw hout een warmer aanzien te geven. Het zachte structuureffect dat het witten oplevert, werkt vooral goed in een omgeving met neutrale kleuren.

Het beste effect wordt verkregen bij duidelijk generfd hout zoals essen, grenen en eiken. Vooral bij eiken werkt het goed, dit is van nature bleek en kan er daardoor zwaar en saai uitzien zeker als het donker gevernist is, hetgeen vaak het geval is. Van oudsher werd witkalk gebruikt om hout te witten. Maar omdat kalk een bijtende substantie is, is het veiliger en even effectief om witte was te gebruiken of eiglans, witte verf, die allebei overal te koop zijn en gemakkelijk aan te brengen zijn. Was geeft een uitzonderlijk subtiel effect, met een zachte glans.

U kunt ook een kleurtje toevoegen door de witte verf een tintje te geven dat past bij de omgeving of door gekleurde verf te gebruiken voor deze techniek. Een ander bijzonder effect wordt verkregen als u hout wit dat al gebeitst is in een levendige kleur.

Het hout voorbewerken

Alleen schoon, kaal hout kan gewit worden, dus was, verf of vernis moet eerst verwijderd worden. De nerf van het hout moet dan met een staalborstel naar boven gehaald worden voordat de was of de verf aangebracht wordt om het uiteindelijke beeld te verbeteren. Was kan verwijderd worden met staalwol en spiritus. Voor verf of vernis gebruikt u het juiste afbijtmiddel in vloeibare vorm of als gel of pasta. Afbijtmiddel op waterbasis is beter dan afbijtmiddel op basis van oplosmiddelen, want dit zorgt tevens dat de nerf naar boven komt. Verf of vernis van losse meubels kunt u ook door de specialist laten verwijderen in een bad. Hierdoor komt de nerf weliswaar naar boven, maar verbindingen zouden los kunnen laten.

Verf verwijderen kan veel rommel veroorzaken evenals witten met verf dus als het even kan, kunt u dit beter buiten doen. Als u binnen werkt, leg dan zoveel mogelijk oude kranten neer om de vloer te beschermen en zorg dat het vertrek goed geventileerd is. Doe zowel binnen als buiten rubberhandschoenen aan en oude kleren of draag een grote schort.

Hout witten, white wash

Verf of vernis verwijderen

Verwijder knoppen en hendels e.d. en ga volgens de gebruiksaanwijzing te werk met het geschikte afbijtmiddel, let op de voorzorgsmaatregelen. Vloeibaar afbijtmiddel of gel wordt aangebracht met een oude verfkwast, pasta met een oud mes. Vloeibaar afbijtmiddel of gel wordt verwijderd met een verfkrabber. Maak het hout volgens de gebruiksaanwijzing schoon en verwijder eventueel hardnekkige plekken en laatste sporen verf of vernis met fijn schuurpapier.

Om verf of vernis van meubelbeslag te verwijderen, bindt u dat samen met een stuk touw en hangt u het in een pot afbijtmiddel. Laat dit een paar minuten inweken, haal het eruit en reinig het grondig in spiritus of water, in overeenstemming met de gebruiksaanwijzing.

Hout witten, white wash met verf

Eiglans, witte verf op basis van oplosmiddelen geeft het traditionele gewitte effect. Wit is de veiligste kleur die in ieder interieur past. Als u echter een tikje kleur wilt toevoegen, dan kunt u gekleurde eiglans verf kiezen of u kunt uw eigen tint maken door wat pigment uit een tube toe te voegen aan de eiglans, witte verf. Licht grijsblauw en zachtrose zijn een goede keus.

Een heel klein beetje kleur heeft al een duidelijk effect, dus voeg vooral niet teveel toe. Giet een beetje verf in een jampot en experimenteer zo eerst met het mengen.

Hout witten,white wash

  • De verf aanbrengen. Doe rubberhandschoenen aan, doop een schone doek in de verf en wrijf hiermee over het kale hout. Werk de verf goed in de nerf.
  • De verf afvegen. Bevochtig een schone doek met spiritus. Veeg de overtollige verf weg, zodat er alleen kleur in de nerf overblijft. Laat dit drogen.
  • De afwerking. U kunt het hout laten zoals het nu is. Als u een wat veerkrachtiger oppervlak met een zachte glans wilt, neem dan een schone doek, wrijf het hout dan helemaal in met meubel-was en wrijf het goed uit. Hebt u liever een slijtvaste afwerking, dan brengt u een of twee lagen vernis aan.

Hout witten, white wash met was

Speciale witte was is verkrijgbaar bij verf- en hobbywinkels. Met deze was krijgt het hout een iets natuurlijker gebleekt uiterlijk met een zachtere glans dan met witte, eiglans verf. Het gewitte oppervlak wordt met meubelwas beschermd en het hout moet eens in de zoveel tijd in de was gezet en uitgewreven worden om het blijvend te beschermen.

Hout witten, white wash

  • De was aanbrengen. Doe rubberhandschoenen aan, maak een propje van staalwol en doop dit in de was. Wrijf de was in het hout, waarbij u zowel met de nerf mee als zachtjes dwars over de nerf wrijft, zodat iedere terugligging opgevuld wordt. Als de staalwol verstopt raakt, neemt u een nieuw stukje. Laat de was als u klaar bent een half uur intrekken. Hoe langer u het laat inwerken, hoe duidelijker de nerven naar voren komen.
  • Uitwrijven. Doop een nieuw stukje staalwol in gewone meubelwas en wrijf hiermee over het hele oppervlak om overtollige witte was te verwijderen. Wrijf de was uit met een schone doek totdat het oppervlak zacht glanst.