Er zijn diverse soorten schuurmachines. Voor de uitrusting van de doe-het-zelver komt in de eerste plaats de vlakschuurmachine in aanmerking; dit kan een complete machine mét eigen motor zijn, of een hulpstuk waarbij de boormachine als krachtbron dient. Via een excentriek wordt de schuurzool in een snelle beweging gebracht, roterend, maar rond een zeer kleine cirkelstraal. Deze machine is vooral voor fijn afschuurwerk.
De bandschuurmachine heeft twee stalen rollen waarover een eindloze schuurband loopt. Hiermee kan vrij zwaar tot redelijk fijn schuurwerk worden verricht.

Schuurmachine

Verder bestaan er ook schijfschuurmachines; de losse schuurschijf als accessoire op de boormachine is eveneens een middel om machinaal te schuren.

Een vloerschuurmachine, uitgerust met een vrij grote schuurcilinder, kan een intensieve schuurbeurt voor een houten vloer aanzienlijk vergemakkelijken. Dergelijke machines zijn in grote doe-het-zelf zaken te huur. Let er bij alle machinale schuurwerk op dat u geen spijkers of schroefkoppen kunt raken. Let ook op de stofontwikkeling.

Zelfs wanneer de machine met een stofopvangzak is uitgerust, dwarrelt er nog heel wat fijn schuurstof rond. Een mondkap is zeker geen overdreven maatregel.