Het lijmen en bevestigen van PVC afvoeren is vrij eenvoudig. Zaag de buizen haaks op maat af gebruik hierbij de verstekbak. Haal braampjes weg met een mesje. Maak een merkteken op de verschillende onderdelen nadat u ze ‘droog’ in elkaar hebt gestoken, zodat u direct ziet welke delen in elkaar gelijmd moeten worden. U ziet dan ook of alles goed zit en dat voorkomt dat u na het lijmen de onderdelen nog moet draaien. Maak de onderdelen nu vetvrij met een speciaal reinigingsmiddel, breng de lijm aan (harde PVC-lijm) en schuif de delen in elkaar. De verbinding is meteen vast. Niet meer draaien, anders krijgt u lekkage.

Tip: Lijm voor hard PVC bevat schadelijke stoffen. Voorkom huidcontact, ventileer de ruimte waarin u werkt voldoende. Houd kinderen en huisdieren tijdens de werkzaamheden uit de buurt (tijdens pauze lijm buiten bereik plaatsen). Rook- en eet niet tijdens het werk en was de huid na de klus grondig met water en groene zeep.

Montage

U bevestigt de leidingen met beugels tegen de wand of onder tegen de vloer. De beugels moeten een iets grotere diameter hebben dan de buizen, om uitzetten van de buizen mogelijk te maken. Zorg ervoor dat de beugels (van metaal of PVC) stevig vastzitten aan de bevestigingspennen zodat ze niet kunnen kantelen, de leidingen kunnen anders ingeklemd raken. Voor verticaal lopende leidingen moet u een beugelafstand van 20 maal de buis-diameter met een maximum van 1,5 meter aanhouden. Bij een buis van 40 mm doorsnede moet u ze dus om de 20 x 40 = 800 mm bevestigen. Horizontaal lopende leidingen hebben een beugelafstand van 10 maal de buisdiameter met een maximum van 1,25 meter nodig. Horizontale leidingen op afschot bevestigen (ongeveer 1 cm per m).

Tip: Bij PVC-buizen kunt u geen ontstoppingsmiddel gebruiken waarop kokend water gegoten moet worden, deze kunnen de buizen ernstig aantasten. Een trekveer is een milieuvriendelijker en veiliger middel om verstoppingen te verhelpen.