Een inbouwkast op de slaapkamer? Een elegante, gestroomlijnde vaste kastenwand is niet alleen de perfecte keuze voor een gerieflijke grote slaapkamer, maar zorgt er ook voor dat de kamer er keurig en opgeruimd uitziet.

Een inbouwkast op de slaapkamer

Met een inbouwkastenwand maakt u het meest efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Een aantal garderobekasten, laden en open schappen zijn tegen de wanden en in alkoven en nissen, in te passen op een manier die met losse meubels maar zelden lukt. Dat maakt een vaste kastenwand tot zo’n uitstekende keuze voor kleinere kamers. Mits goed ingedeeld, biedt die alle ruimte om hangende en gevouwen kleding en schoenen efficiënt op te bergen, alsmede voldoende plaats voor al die eeuwig slingerende ditjes en datjes die elk gezin schijnt te hebben.

Denk goed na over de gewenste soort en hoeveelheid bergruimte en over de hoeveelheid tijd die in de kamer wordt doorgebracht en kies dan de stijl die het beste aansluit bij deze behoeften. Met prijzen die bij verschillende budgetten passen variëren de mogelijkheden van een serie eenvoudige kasten bouwpakketten tot luxueuze, op maat gemaakte systemen. Er zijn eindeloze combinaties mogelijk. Zo zijn er units met toilettafels, open schappen en allerlei extra’s om de aaneengesloten rij garderobekasten te onderbreken en de kamer een uitgebalanceerd aanzien te geven.

Sommige systemen omvatten kasten boven hoofdhoogte op de plaats van het slaapgedeelte, voor het opbergen van zaken die niet zo vaak nodig zijn. Bij andere horen speciale voorzieningen, die de slaapkamer omvormen tot een aangename plek waar iedereen zich kan ontspannen. Al deze mogelijkheden van aantrekkelijk verlichte open schappen en nissen, zitplekken, boekenschappen tot ruimte voor in te bouwen hi-fi systemen of televisietoestellen betekenen dat u er tv kunt kijken, naar muziek kunt luisteren of gerieflijk en in stijl kunt luieren.

Met de juiste kasten op maat blijft de slaapkamer vrij van rommel, terwijl de ruimte er mooier uitziet. Er zijn zoveel soorten stijlen van deuren, afwerkingen en kleuren, dat er beslist een stijl is te vinden die past bij welke verdere inrichting dan ook. Maak pas een definitieve keuze nadat u hebt nagedacht over het kleurenschema dat u voor ogen hebt, de kleur van de bestaande vloerbedekking (als u die wilt handhaven) en de hoeveelheid natuurlijk licht die in de kamer valt. Bij een moderne inrichting passen strakke ontwerpen in lak of laminaat; voor een klassiek interieur is hout of houtfineer mogelijk meer geschikt.

Een inbouwkast op de slaapkamer 2

Garderobekasten met glazen deuren zijn heel aantrekkelijk, omdat u achter het glas gordijnen kunt ophangen in een kleur die harmonieert met de overige stoffering. Ook deuren met spiegels zijn een goede mogelijkheid; de spiegels helpen het licht reflecteren en doen de kamer groter lijken. Voor dit effect hoeft u overigens niet alle deuren van een spiegel te voorzien; een of twee maken al een groot verschil. Ze zijn ook bruikbaar om uzelf van top tot teen te kunnen bekijken bij het kleden.

Wat is er te krijgen
Er zijn allerlei soorten inbouwkastenwanden. Uw keuze zal niet alleen afhangen van de grootte en vorm van de kamer en de behoefte aan bergruimte, maar ook van uw budget en mogelijk uw doe-het-zelf-vaardigheden.

Wanneer het systeem eenmaal is uitgekozen, moet u nog bedenken hoeveel bergruimte u nodig hebt en welke indeling het beste aansluit bij uw persoonlijke behoefte.

Vaste inbouw-systeemkasten Een eenvoudig schuifdeursysteem is een goedkope manier om extra bergruimte in de slaapkamer te maken. Vlakke deuren of deuren met spiegels hangen in een frame, dat is bevestigd aan de vloer, het plafond en de wanden aan weerszijden. Een dergelijk systeem is ook geschikt voor een inham, zoals op de plaats van een terugliggende wand naast een schoorsteenmantel of om een ruimte af te scheiden aan een uiteinde van de kamer. Schuifdeursystemen hebben het voordeel dat ze goedkoop in aanschaf en gemakkelijk te installeren zijn.

Vrijstaande systeemkasten Een aantal soorten vrijstaand slaapkamermeubilair is zo ontworpen dat het resultaat er uitziet als vaste inbouwkasten. Zo kunt u twee, drie of zelfs vier aan elkaar geschakelde kasten kopen, eventueel met een toilettafel, latafel of tafelblad, zo gemaakt dat ze er precies tussen passen. Dit type meubelen is verkrijgbaar in bouwpakket- of in gemonteerde vorm.

Anders dan de meeste vaste slaapkamer inbouwkasten reiken vrijstaande eenheden niet van vloer tot aan plafond. De meeste series hebben een vrij eenvoudig binnenwerk; dit type kasten kunt u bij verhuizingen meenemen.

Volledige systeemkastenwanden Volledige systeemkastenwanden kunt u naar believen zelf in elkaar zetten of kant-en-klaar kopen; ook kunt u kiezen uit een breed scala van afwerkingen. Gewoonlijk lopen deze kasten van vloer tot aan plafond, terwijl al het meubilair aan de wanden wordt bevestigd. Daardoor kunt u het niet meenemen als u gaat verhuizen.

Het eenvoudigste systeem van dit type bestaat uit een serie gestandaardiseerde eenheden die samengevoegd worden om garderobes te maken. Het nadeel van zo’n systeem is dat het misschien niet precies in de ruimte past.

Complete, op maat gemaakte systeemkastenwanden zijn verkrijgbaar in een aantal verschillende stijlen. Ze zijn erop ontworpen om elke centimeter van de beschikbare ruimte te gebruiken. Voor een dergelijke kastenwand komt gewoonlijk een deskundige op bezoek, die eerst alles opmeet en daarna terugkomt met een op maat uitgewerkt plan dat aansluit bij uw wensen.

Zowel bouwpakketten als complete op maat gemaakte systeemkastenwanden kunnen tal van speciale elementen omvatten, inclusief nachtkastjes met een uittrekblad voor het ontbijt, een toilettafel met drie spiegels, tv- en videokasten, ruimten voor linnengoed en open schappen.

Inbouwkasten Net als op maat gemaakte systeemkasten worden inbouwkasten speciaal voor de kamer gemaakt, ze passen dan ook precies.

Een inbouwkast op de slaapkamer 1

Het verschil tussen beide typen is dat inbouwkasten geen standaarduitvoeringen kennen; bij de leverancier kunt u precies die kasten bestellen die u wilt hebben. Zulke ontwerpen op maat zijn geschikt voor hellende plafonds en andere moeilijke onderdelen, waardoor ze goede mogelijkheden bieden in oudere huizen met lage en hellende plafonds.

Ontwerp en montage
Bij veel speciaalzaken is wel op enigerlei wijze een ontwerpadvies te krijgen, maar u kunt de kamer ook zelfontwerpen. Voor welke mogelijkheid u ook kiest, houd de volgende punten in gedachten:

  • Bewegingsruimte is belangrijk. Er moet voldoende ruimte zijn om rond te lopen, voor aan- en uitkleden en het opmaken van het bed. Ga uit van ten minste 35 cm tussen de bedden en 45 cm vrije ruimte eromheen.
  • Zorg voor voldoende ruimte om vóór of naast een volledig opengetrokken lade te kunnen staan. Maak anders een ladenblok of draadmanden in de garderobekast.
  • Schuifdeuren zijn enorme ruimtebespaarders; denk eens na over hun mogelijkheden wanneer er niet veel vrije ruimte is.
  • De spiegels moeten goed verlicht zijn en op de juiste hoogte hangen, zodat ze gemakkelijk zijn te gebruiken. Zorg zo mogelijk ook voor een passpiegel. De binnenkant van een kastdeur is een goede plaats, mits u dan nog een stap naar achteren kunt doen om uzelf van top tot teen te bekijken.

Zinvol opbergen
Besluit, vóór u systeemmeubelen koopt, wat u erin wilt opbergen en bedenk de beste manier om dat te doen. Bij de meeste stijlen zijn slimme onderdelen te koop voor de binnenruimte, waarmee u deze op verschillende manieren kunt indelen en zo goed mogelijk kunt benutten.

Vaak biedt de leverancier gratis ontwerphulp om u te helpen een combinatie van kasten en binnenwerk te kiezen die zo goed mogelijk aansluit bij uw wensen. Onderdelen hiervoor kunnen niet in de standaardprijs inbegrepen zijn; vergeet niet er geld voor te reserveren. Overweeg om speciale schoenrekken, extra schappen, draadmanden, dubbele kledingroeden en ophangmogelijkheden voor riemen, stropdassen of sjaals aan de binnenkant van de kastdeuren op te nemen.

Hebt u hoge hangkasten nodig, halfhoge of een combinatie van beide? Voor jasjes, hemden, rokken, blouses en andere korte kleding is slechts de halve hoogte nodig van een gemiddelde hangkast van 171 – 201 cm hoogte; die kunnen dan ook aan twee boven elkaar geplaatste roeden worden op gehangen. Wanneer u een onderverdeling maakt met een stevig schap waaronder de roede is aangebracht, ontstaat extra aflegruimte, bijvoorbeeld voor schoenen of opgevouwen kleren. Jassen en jurken zijn langer; hang die aan een enkele hoge roede. Denk na over een grote garderobekast voorzien van dubbele roeden en een kleinere met een enkele roede.

Er zijn ook ruimtebesparende mogelijkheden in overweging te nemen zoals kledingroeden die zich opvouwen als de deur gesloten wordt, waardoor de volledige hoogte van de kleerkast wordt gebruikt, maar de kleren toch makkelijk bereikbaar blijven.

Een stapel draadmanden of schappen in de kast is de beste keus om zware kleding op te bergen. Truien en dat soort zaken zijn te volumineus voor de gemiddelde, moderne ladenkast en het gewicht ervan kan de la uit zijn rails doen raken. Gebruik laden voor lichte voorwerpen.

Maak zinnig gebruik van de ruimte boven een enkele hangroede. Ideaal is als dit deel (ongeveer over eenderde van de hele garderobekasthoogte) van de rest wordt gescheiden door een schap; dan ontstaat extra nuttige bergruimte voor tassen, hoeden, andere accessoires en zelfs sport uitrustingen.