Vroeger werd kunstgras vooral gebruikt op het sportveld, maar de laatste jaren zie je het in tuinen, op terrassen en in parken steeds vaker voorbijkomen. Maar wat komt er allemaal kijken bij het leggen van kunstgras? Het is belangrijk om kunstgras op de juiste manier aan te leggen en te behandelen. Je kan kunstgras laten leggen door een specialist. Maar je kan er ook voor kiezen om het zelf te leggen.

  1. Verwijder het oude gras

Als je begint met kunstgras, wil je een stevige basis. Eerst is het belangrijk om het oude gras op te graven en te verwijderen. Neem een ​​schop en een kruiwagen en verwijder het oude gras en de bladeren. Begin te graven tot een diepte van ongeveer 5 centimeter. Afhankelijk van de bodemgesteldheid wordt er een ondergrond aangebracht. Als dit gebeurt, behandelen we het oppervlak met een trilplaat. De belangrijkste reden daarvoor is dat de ondergrond niet meer gaat zakken op het moment dat je er gebruik van gaat maken.

  1. Het aanleggen van de onderlaag

Nadat de ondergrond met een trilplaat geëgaliseerd is, wordt de onderlaag (ook wel geotextiel of geovlies doek genoemd) aangebracht. Hierdoor is het mogelijk een stabieler oppervlak te behouden dankzij de optimale drukverdeling. Ook dringt onkruid niet in het kunstgras en worden de vezels van het kunstgras niet beschadigd. Plaats het doek op de zandondergrond en zet de hoeken eventueel vast met kunstgrashaken.

  1. Kunstgras leggen

Bij het leggen van kunstgras in jouw eigen tuin is het belangrijk om te letten op de richting van de nerf en de helling van de vezels van het kunstgras. Deze dient richting het terras of althans richting de plek waar je het meeste vanaf kijkt te liggen, dit geeft het mooiste resultaat. Spreid het kunstgras uit om plooien eventueel recht te strijken.

  1. Kunstgrashaken plaatsen in de hoeken

Het kunstgrasveld is gelegd! We zijn bijna klaar. Gebruik de speciale kunstgrashaken om het kunstgras vast te zetten. In de hoeken kunnen kunstgrashaken worden geslagen met een hamer of de achterkant van een mes. Hierdoor blijft het kunstgras beter liggen en gaat het niet opwaaien. Daarnaast is het voor kinderen en huisdieren moeilijker om kunstgras op te tillen. Sla de haken om de 50 cm langs de randen in de kunstgrasmat.

  1. Bezanden van het kunstgras

De finishing touch. Kunstgras bezanden is niet verplicht, maar wel aan te raden. Niet alleen wordt de grasmat hierdoor zwaarder en moeilijker te verplaatsen of weg te waaien. Maar ook worden hierdoor de vezels van het kunstgras stevig ondersteund waardoor de grasmat mooier en rechter blijft staan.

Wanneer je het kunstgras gaat installeren dient dit zeer zorgvuldig te gebeuren. Kunstgras is vaak wat lastiger te repareren als je een foutje maakt. Kunstgras hoeft echter niet moeilijk te zijn wanneer je bovenstaande stappen volgt. Er kunnen echter veel vragen rijzen wanneer je dit voor het eerst doet. Je kunt in dat geval altijd contact opnemen met mastergrass.nl