Het voorbereiden van schilderwerkzaamheden is heel belangrijk bij schilderwerk. Denk hier niet te licht over, want dan zullen de resultaten teleurstellend zijn. Het voorbereidende werk kost soms zelfs meer tijd dan het schilderen zelf, maar aandacht voor details in een vroeg stadium zal de hele klus een stuk gemakkelijker maken en een professioneler ogend resultaat geven.

Voorbereiden van schilderwerkzaamheden

Begin met uzelf alle ruimte te geven. Haal zo veel mogelijk meubilair uit de kamer, dek ornamenten af en verwijder gordijnen, planken, spiegels en schilderijen. Grote meubelstukken moet u naar het midden van de kamer verplaatsen en bedekken met plastic om ze tegen spatten te beschermen.

Gebruik afplakband om lichtknoppen en stopcontacten te beschermen tegen verfdruppels en bedek radiatoren met platic. Oude lakens zijn heel geschikt voor het bedekken van de vloer; gebruik daar geen plastic voor, want daar glijdt u gemakkelijk op uit. Houd al uw gereedschap en benodigdheden bij de hand, want het kost veel tijd als u steeds naar een andere kamer moet om te zoeken wat u nodig hebt. Ook erg handig is een trap met een vaste bak voor verfblikken en klein gereedschap, al kunt u ook een metalen haak aanschaffen waaraan u een verfbus kunt bevestigen.

Voorbereidende werkzaamheden

Voor de beste resultaten moeten te schilderen oppervlakken schoon, glad en zonder vlekken zijn. Als pleisterwerk zwaar beschadigd is, overweeg dan om een vakman nieuw pleisterwerk te laten aanbrengen. Nieuw pleisterwerk moet minstens vijf weken drogen, voordat u er muurverf op aan kunt brengen. Als u latexverf gebruikt, kunt u vrijwel onmiddellijk beginnen met schilderen.

Prepareer eerst zuigende oppervlakken zoals gipsplaat met een laag verdunde latex of voorstrijkmiddel voordat u de deklaag aanbrengt. Vul scheuren en gaten in pleisterwerk op met universele muurvuller. Breng die zo aan dat hij iets uitsteekt en schuur hem glad als hij droog is. Kleine barstjes en krassen zullen meestal verdwijnen als u latex aanbrengt. Breng in grote gaten meerdere lagen vuller aan en laat elke laag drogen voor u de volgende opbrengt.

Als u werkt op wanden die al eerder zijn beschilderd, was ze dan af met een universeel reinigingsmiddel, spoel na met lauw water en laat het drogen. Maak vervolgens het oppervlak een beetje ruw met schuurpapier: dan houdt de nieuwe laag beter.

Verwijder bladderende of losse verf met een afsteekmes, schuur daar lichtjes en verwijder al het stof voor dat u de nieuwe laag aanbrengt. Als de muren beschimmeld zijn, was dan met een schoonmaakmiddel behandel ze met een schimmelwerend middel voor u gaat schilderen. Als u de wand niet behandelt, zullen er gauw vlekken zichtbaar worden onder de nieuwe verflaag.

Het mooist is om oud behang te verwijderen voor u gaat schilderen. Maar vaak kan stevig behang met succes worden overgeschilderd. Probeer echter nooit om vinylbehang over te schilderen: het laat gemakkelijk los en eronder zit een zeer bruikbare laag grondpapier. Begin onder aan elke baan en maak het ook in de hoeken los. Trek het vinyl stevig naar u toe en werk van onderen naar boven, waarbij u steeds een zo groot mogelijk stuk verwijdert. Verwijder stukken die niet los willen laten met een afsteekmes.