Basilicum is een vertakt groeiend tuinkruid met eetbare witte, roze of violette bloemen en spits-ovale, eetbare bladeren. Er bestaan groenen roodbladige planten. Het gewone basilicum, Ocimum basilicum, is de soort die in Nederland het meest wordt geteeld. De planten kunnen in de tuin een hoogte van maximaal 60 cm bereiken. Er is ook een minder bekende, kleinbladige soort verkrijgbaar, Ocimum minimum, die niet hoger wordt dan 15 cm.

Enkele rassen die voor de liefhebber interessant zouden kunnen zijn, zijn in ons land helaas zeer moeilijk of helemaal niet verkrijgbaar. Probeer eens tijdens een verblijf in Duitsland wat zakjes zaad te bemachtigen.

Basilicum Eigenschappen

Oogstperiode:

  Juni, Juli, Augustus

Bijzonderheden:

  Geurend, Eetbare delen

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Voedselrijk, Vochtig

Hoogte tot:

  1 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Ocimum

 

Groenbladig basilicum:

 • Balkonstar: Fijnbladig; krachtige smaak; 20-25 cm; aangename geur; witte bloemen; ook mooi in potten en bakken.
 • Genoveser: Grootbladig; glanzend donkergroene, enigszins bolle bladeren; aromatische smaak en geur; hoge opbrengst.
 • Grofêes Grünes: Grootbladig; zeer decoratieve bladeren; krachtige smaak en geur; koop bij voorkeur jonge planten.
 • Kleines  Feinblattriges: Fijnbladig; zeer decoratieve bladeren; kruidige smaak; geschikt als omranding van perken met eenjarige planten.
 • Heiliges Basilikum: Vertakte groei; 30 cm; lila bloemen; intensieve, wat bittere smaak; geschikt voor oriëntaalse gerechten.
 • Lemon: Fijnbladig; mooie, lichtgroene bladeren; citroen-aroma; ook geschikt voor thee en geur-potpourri.

Roodbladig basilicum:

 • Dark Opal: Middelgrote, violette bladeren en bloemen; intensieve smaak; heel mooi op bedden of in plantenbakken.
 • Moulin Rouge: Glanzend donkerrode bladeren; mooie groei; aromatische smaak; opvallend mooi op bedden of in potten.
 • Opal: Middelgrote, enigszins franjerachtige, donkerrode bladeren; zeer aromatische smaak; bijzonder aantrekkelijk.
 • Rothaut: Donkerrode, getande bladeren; 30-40 cm; krachtige smaak; zeer decoratief; goed voor potten en bakken.
 • Purpur-Opal Basilikum: Granaatrode bladeren; roze bloemen; scherpe smaak; bijzonder geschikt voor kruidenazijn.
 • Purpurbasilikum: Middelgrote, dieprode bladeren met sterk getande randen; diepviolette bloemen; milde, aromatische smaak.

Tuinieren met basilicum

Gemengde teelten zijn een natuurlijk alternatief voor de bestrijding van plagen met chemische middelen. Als u bijvoorbeeld basilicum naast tomaten plant, zijn deze in hoge mate beschermd tegen rupsen en andere plagen.

Basilicum helpt insecten op afstand te houden. Plant basilicum daarom nabij het zitje in uw tuin. Als u voorzichtig aan de bladeren wrijft, komen er etherische oliën vrij die insecten verdrijven.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Basilicum zaait u eind maart/begin april binnenshuis in opkweekschalen. Zodra de planten minstens twee paar bladeren hebben, moet u ze verspenen. Als de temperaturen ’s nachts niet meer onder de 15°C dalen, mag uw basilicum in de tuin worden geplant. Houd een onderlinge plantafstand van 30 cm aan. Vertraag de bloei door regelmatig takjes af te knijpen. Doe dit bij voorkeur één keer per week. Na iedere oogst ontstaan er meer zijscheuten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop stevige planten met verscheidene stengels in potten van minstens 8 cm doorsnee. Koop nooit planten met dunne, lange stengels of verbleekte, droge bladeren. Laat ook planten met uitgedroogde potgrond staan. Basilicum verliest bij het drogen het overgrote deel van het aangename aroma. Beter is het om overgebleven basilicumbladeren in te vriezen. Deze worden daarbij weliswaar zwart, maar het kenmerkende aroma blijft behouden. Volle zon. Basilicum heeft zes uur zonlicht per dag nodig. Voor halfschaduw is een mild klimaat nodig. Doorlatende, vochtige grond. Verder hebben de planten voedselrijke, met mulchmateriaal of compost verrijkte aarde nodig. Naaktslakken zijn verzot op basilicum. Strooi preventief een laagje kiezel (tuincentrum) rondom de zaailingen. Geen mulchmateriaal gebruiken, dit trekt slakken juist aan. Een stukje uit de grond omhoogstekend metaal kan als extra obstakel dienen.