Een compacte werkruimte creëren, een plek om de gezinsadministratie bij te houden en om zakelijke beslommeringen af te werken, om te naaien of een hobby uit te oefenen, een overzichtelijke werkplek kan eenvoudig worden ingepast in iedere kamer.

Er zijn maar weinig huizen met genoeg ruimte voor een apart kantoortje of een hobbykamer; het is vaker een kwestie van ruimte creëren waar dit mogelijk is, in de woonkamer, de keuken of zelfs in de slaapkamer. Als er zorgvuldig gepland en georganiseerd wordt, kan een compacte werkruimte doeltreffend maar onopvallend ingepast worden, zodat de stijl en de sfeer van het vertrek niet verstoord worden.

In veel huizen is ruimte nodig voor een mini kantoortje, met een bureau en misschien een PC en planken of een kast als archief. Soms is de gezinsadministratie ingewikkeld en kan een computer uitkomst bieden. Een bureau of een extra werkblad is ook handig voor bijvoorbeeld de naaimachine of om thuis te studeren.

Vaak is er in de kamer een plek die er zich makkelijk toe leent om tot werkplek te worden omgetoverd: een koof of een grote kast, bijvoorbeeld, een kleine ruimte onder de trap of zelfs een grote overloop. U kunt ook een koof maken om de privacy te creëren die nodig is voor de concentratie.

Werk of vrijetijdsbesteding moet in alle rust en stilte uitgevoerd kunnen worden. Een van de voordelen van een speciale werkplek is dat onafgemaakt werk kan blijven liggen zonder dat de keukentafel voor iedere maaltijd leeggemaakt moet worden het is aangenamer als de werkplek met bijbehorende rommel uit het zicht gehouden kunnen worden.

Een begin maken

De mogelijkheden variëren van beginnen met meubels die voorhanden zijn en die misschien een bijpassende kleur krijgen, tot de creatie van een speciaal ingerichte werkplek. Voor de meeste mensen is de beste oplossing echter een combinatie van bestaand meubilair en de aanschaf van een of twee noodzakelijke onderdelen.

In grote meubelzaken wordt zelf te monteren kantoormeubilair verkocht met strakke lijnen en in verschillende stijlen, dat aangevuld kan worden voor zover het budget het toelaat. Mooi uitgevoerde kleinere benodigdheden, zoals onderleggers, mappen, opbergdozen en kaartenbakken zijn in op elkaar afgestemde kleuren te koop bij de kantoorboekhandel en geven een kleine werkruimte een opgeruimde, stijlvolle indruk.

Probeer tenslotte uw werkplek een persoonlijke sfeer te geven met een of twee strategisch geplaatste foto’s, prenten of posters, verse bloemen of een paar potplanten.

Overzichtelijk opbergen

Met op elkaar afgestemde opbergmogelijkheden wordt de beschikbare ruimte optimaal benut en hoeft er niets rond te slingeren. Let er bij het inrichten op dat deuren en laden makkelijk (helemaal) open gaan. Materiaal dat u regelmatig gebruikt, moet zodanig worden opgeborgen dat het zo van het bureau is te pakken. Verrijdbare ladenblokken kunnen onder het bureau of de tafel geplaatst worden.

Archiefmateriaal oude brieven en rekeningen, bijvoorbeeld hoeven niet bij de hand te zijn; hiervoor is een hooggeplaatste plank of een kast in een logeerkamer ook geschikt. Geef op uw dossiers altijd duidelijk het onderwerp en de datum aan, zodat u alles direct terug kunt vinden.

Goed belicht

Probeer het bureau onder een raam te plaatsen, zodat u gebruik kunt maken van het daglicht, Dit is vooral belangrijk als u bij hobby of werk met kleur moet werken. Af en toe uit het raam kunnen kijken verfrist de geest, het voorkomt verveling en vermoeide ogen die het gevolg kunnen zijn van ononderbroken, geconcentreerd werken.

Als de lichtbron zich achter u bevindt, kan deze in het computerscherm weerspiegeld worden; hiervoor zijn speciale losse schermen verkrijgbaar. Jaloezieën of verticale lamellen kunnen ook helpen bij een goede lichtverdeling, ze kunnen bijvoorbeeld bescherming bieden tegen het felle daglicht in de zomer.

Kies als het even kan een verstelbare bureaulamp. Zorg niet alleen voor goede verlichting op het bureau, maar ook voor voldoende achtergrondverlichting, zodat uw ogen zich gemakkelijk aan kunnen passen aan de omgeving als u opkijkt van uw werk.

Houd het veilig

Hoe meer apparatuur u op de werkplek hebt, hoe meer aansluitpunten u waarschijnlijk nodig zult hebben, zeker als u met een computer werkt. In plaats van steeds meer losse contactdozen aan te sluiten en daarmee overbelasting te riskeren, kunt u beter een elektricien laten komen om meer wandcontactdozen aan te leggen. Met de moderne ringleidingsystemen is dit relatief goedkoop.

Probeer een wirwar van losse snoeren te voorkomen, dit kan ongelukken veroorzaken en het staat slordig. Als u thuis werkt, sluit dan geen kantoorapparatuur aan op hetzelfde circuit dat gebruikt wordt voor huishoudelijke apparaten zoals een snelkoker of de stofzuiger. Deze kunnen bij het inschakelen een plotselinge stroomstoot veroorzaken waardoor de informatiestroom of -opslag verstoord kan worden. U kunt speciale stekkers en contactdozen kopen die kantoorapparatuur isoleren en schade door plotselinge pieken voorkomen.

Als u geruime tijd aan het bureau doorbrengt dan is het voor uw gezondheid beter als u een speciale bureaustoel aanschaft, waarmee de hoogte en de rugleuning versteld kunnen worden en met armleuningen en een gevormde rugleuning om de ruggengraat steun te geven. Veel van deze stoelen zijn mooi vormgegeven, zodat ze goed in de meeste interieurs passen. Met verrijdbare draaistoelen zijn twee of zelfs drie werkbladen gemakkelijk bereikbaar bijvoorbeeld bij een L-vormig bureau. Zorg er tenslotte voor dat er om en onder het bureau genoeg ruimte is om met uw stoel te bewegen en geriefelijk te zitten, met voldoende knie en beenruimte.