Hazenstaart is afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee en groeit er op droge, stenige standplaatsen. In ons klimaat wordt het gras overwegend eenjarig gekweekt. Als u in augustus zaait en de planten vorstvrij laat overwinteren, is ook een tweejarige teelt mogelijk. Bovendien bloeit hazenstaart dan bijzonder vroeg.

Aan de bloeiwijzen heeft dit gras zijn Nederlandse naam te danken. De aren zitten op dunne stengels, zijn crèmekleurig, langwerpig-eivormig, ongeveer 3 cm lang en zacht en wollig als kleine hazenstaartjes. De lange, zijdezachte kafnaalden steken er duidelijk boven uit. De bloeiperiode van dit gras hangt af van de teeltwijze. Vorstvrij overwinterde planten kunnen reeds in mei bloeien. Zaait u in de koude bak, dan verschijnen de bloemen in juni. Zaait u direct op de eindplaats, dan begint de bloei in juli. De planten leveren uitstekende droogbloemen op.

De bladeren zijn plat, grijsgroen en fluwelig zacht behaard. Ze vormen dichte, tot 20 cm hoge pollen. In het najaar begint het gras te vergelen en af te sterven, maar ook dan biedt het nog een aantrekkelijke aanblik.

Hazenstaart Eigenschappen

  Soort:

   Eenjarig, Tweejarig

  Bloeiperiode:

   Mei, Juni, Juli, Augustus, September

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Droogbloem

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Doorlatend, Voedselarm

  Hoogte tot:

   50 cm

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Lagurus ovatus

  De standplaats van de Hazenstaart

  Hazenstaart kan op zonnige standplaatsen veelzijdig worden toegepast. In de rotstuin gedijt het doorgaans zeer goed. Het mooiste effect bereikt u als u hazenstaart in groepen plant. Als omlijsting is dit middelhoge, gelijkmatig groeiende gras eveneens geschikt. De wollige bloeiwijzen komen dan bijzonder goed uit. In perken en borders zet u met hazenstaart lichte accenten tussen eenjarige en vaste planten. Het komt ook mooi uit tegen de achtergrond van heester- en klimrozen.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  In streken met een koud klimaat het gras vanaf eind maart in de koude bak zaaien. Na drie tot vier weken in potten verspenen, vanaf mei in de tuin planten. In gebieden met zacht weer, eind april ter plaatse zaaien en later op 20-30 cm onderlinge afstand uitdunnen. Overwinterd of gekocht gras vanaf mei planten. De aren snijden en drogen zodra ze volledig zijn ontwikkeld. Vanaf augustus in schalen zaaien. Na drie tot vier weken in kleine groepjes in potten verspenen en licht, koel maar vorstvrij overwinteren.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop vers zaad dat u in het voor- of najaar kunt zaaien. U kunt soms ook jonge planten in het tuincentrum kopen. Koop nooit oud zaad en neem in geen geval jonge planten die door ziekten zijn aangetast. Het gras bloeit al in mei als u het in augustus in schalen zaait. Daarna verspenen en op een vorstvrije plaats laten overwinteren. In april planten. Hazenstaart is zeer goed te drogen en daarna in droogboeketten te verwerken. Zon. Dit gras gedijt het best op een warme plaats in de volle zon. Voedselarme grond. Deze moet doorlatend en droog zijn en bij voorkeur wat zand bevatten. Stilstaand water rond de wortels is funest voor de planten. Hazenstaart is een gras. Een overbemesting met stikstof leidt echter tot het knakken van de halmen en daarnaast tot een verkleuring van grijsgroen naar ‘grasgroen’. Geef daarom zo weinig mogelijk mest en verrijk de grond alleen bij het planten met een geringe hoeveelheid hoornmeel.