Met tuinverlichting kunt u delen van uw tuin accentueren en kunt u ook ’s avonds van uw tuin genieten. Bovendien verhoogt licht de veiligheid rondom uw huis.

Tuinverlichting

Een verlichte tuin ademt een bijzondere sfeer uit. U kunt hem voor een avondwandeling verlichten of een mooi gedeelte van een boom belichten. Ook kunt u het tuinpad verlichten. Voortaan hebt u ook ’s avonds de beschikking over uw tuin en kunt u gedeelten van de beplanting met licht accentueren.

Het effect dat u met tuinverlichting bereikt, hangt af van de plaatsing van uw stralers of lampen. Laagliggende, accentuerende lampen verlichten paden, terrassen, balkons en treden. Spotjes die van onder naar boven stralen, zorgen voor dramatiek doordat ze bladeren en bomen accentueren en schaduwen werpen. Hoog in bomen of aan gebouwen bevestigde stralers laten duidelijke patronen van bladeren en takken vervagen.

Combinaties van accentuerende lampen en stralers verhogen de veiligheid langs opritten, paden en ingangen en komen op terrassen en barbecueplaatsen goed van pas.

Installatie: Verlichtingssets met een laag voltage kunt u gemakkelijk zelf installeren. In doe-het-zelf-zaken, bouwmarkten en tuincentra kunt u complete sets kopen, inclusief kabels en transformator. Lampen met zonnecellen, die daar ook verkrijgbaar zijn, steekt u eenvoudig in de grond. Kabels leggen is overbodig. Een sfeervolle en niet te dure aanvulling op uw tuinverlichting zijn fakkels, door glas beschermde kaarsen of petroleumlampen, die aangenaam licht produceren.

Tuinverlichting

Kies plaatsen waar de lampen het grootste effect sorteren en waar ze niet opvallen. Het is de bedoeling dat het licht de aandacht trekt, niet de lichtbron.

Elke set dient vergezeld te zijn van een gebruiksaanwijzing. De lamphouders kunt u zonder speciaal gereedschap met de los liggende kabels verbinden. Omdat de lampen naar believen langs de hoofdkabel worden aangesloten, kunt u ze ook later nog verschuiven om het beoogde effect te bereiken.

Lampen met een laag voltage: Een transformator (trafo) reduceert de netspanning van 220 Volt naar een ongevaarlijk voltageniveau. De gehele capaciteit van alle aangesloten lampen en stralers moet lager zijn dan de capaciteit van de trafo of hoogstens gelijk zijn aan deze. Sommige trafo’s hebben een foto-elektrische schakelaar, die de lampen automatisch aan- en uitzet. Andere zijn uitgerust met een klokschakelaar, of afstandbediening die u kunt instellen.

Tuinverlichting-2

  • Leg in een schets vast hoeveel lampen en welke soort verlichting u nodig heeft. Koop pas daarna de juiste verlichtingsset.
  • Sluit de trafo op het stroomnet aan en plaats hem zo, dat u de laagspanningskabels van de trafo tot de lampen zo kort mogelijk houdt.
  • Zet de lampen op de gewenste plekken. Leg de kabels en verbind deze met de lampen. Houd u stipt aan de gebruiksaanwijzing.
  • Stralers op dezelfde wijze installeren. Met twee stralers die uit verschillende hoeken op hetzelfde voorwerp zijn gericht, bereikt u een diepte-effect.

Lampen met een zonnecel: Kies een naar uw smaak geschikte lamp en installeer deze op een plek met zo veel mogelijk licht. Richt de cel op het zuiden. Zitten lamp en zonnecel niet aan elkaar, dan kunt u de lamp ook in de schaduw plaatsen. De zonnecel moet enkele uren daglicht opslaan, zodat de lamp lang genoeg werkt.

Verschillende soorten verlichting

  • Verlichting van onderen: Met op de bodem geplaatste spotjes die naar boven schijnen, kunt u bijzonderheden aan bomen, zoals stam, kroon of bladeren, beter laten uitkomen. Plaats de lampen op de grond onder de bomen, maar niet direct op de stam. Richt de lichtkegel op de stam, takken of kroon.
  • Verlichting van boven: Hiermee accentueert u houtige gewassen in hun geheel. Deze verlichting is ook geschikt voor laag-groeiende planten met opvallende bladeren. Bevestig de lampen aan gebouwen of in bomen, eventueel ook aan schuttingen en muren om de daaronder liggende bedden of borders te verlichten.
  • Accentuerende verlichting: Met puntsgewijs geplaatste lichtgroepjes kunt u zorgen voor een zachte, indirecte, sfeervolle verlichting van bepaalde gedeelten van de tuin. Accentuerende verlichting is ideaal voor borders, perken en vijvers, maar ook om tuinpaden, opritten, trappen, muren of zitplaatsen te markeren.
  • Veiligheids verlichting: Op hoge punten aangebrachte halogeenstralers bestrijken grote vlakken. Handig zijn lampen of stralers die door bewegingssensoren worden gestuurd. Stralers met bewegingssensoren bewijzen hun nut vooral bij de entree en bij zithoeken in de tuin. Rondom het huis voldoen gewone veiligheidslampen.