De effecten van kleur in een ruimte kan als het ware een ruimte transformeren. Kleur kan een plafond hoger of lager doen schijnen, wanden langer of korter maken. Kleur kan verduisteren of juist verhelderen. Een donker vertrek kan door glanzende, reflecterende kleuren lichter worden gemaakt. Een grote, kil aandoende ruimte wordt met donkere, warme kleuren gezelliger. Uw kleurkeuze wordt ongetwijfeld door de aanwezige meubels beïnvloed. Bij het kiezen van verf dient u er aan te denken dat de kleur van een op vier muren aangebrachte verf een ongeveer 50% lichtere indruk geeft dan op een kleurstaal.

De effecten van kleur in een ruimte

Kleur en ruimtewerking
Kleur beïnvloedt de ruimtewerking. Lichte tinten laten een klein vertrek groter lijken; donkere tinten ‘verkleinen’. Wordt bijvoorbeeld een plafond in lichtere kleur geschilderd dan de muren, dan zal de ruimte hoger lijken. Dit effect laat zich ook omkeren wanneer voor het plafond en de vloer een donkere kleur wordt gebruikt. Een sterke werking krijgt men met een donkere kleur op zowel plafond als wanden, wanneer die kleur door spotlights onderbroken wordt.

De reflecties van hoogglanzende verven verdiepen en vergroten een ruimte. Een lichte, terugwijkende kleur op de wanden zal een donker vertrek ruimer en lichter doen schijnen en helpen om onregelmatige venster vormen te camoufleren. Een bij deze kleur passende meubelstoffering versterkt de ruimtelijke indruk.

Kleur en stemming
Uw temperament en leefwijze beïnvloeden uw kleurkeuze evenzo als de functie die de ruimte heeft. Daar waar een stimulerende, huiselijke omgeving wordt verlangd, worden vooral krachtige en primaire kleuren aanbevolen, die door neutrale tinten kunnen worden onderbroken. Een rustige, ontspannen atmosfeer bereikt men met toepassing van natuurlijke en terughoudende kleurschakeringen. De inrichting van het vertrek zal met de gebruikte kleuren moeten overeenstemmen. Rood, geel en oranje helpen een koele, op het morden gelegen vertrek een warmere indruk te geven. Een muur in oranje zorgt voor een sterk, door het raamlicht overgoten ruimtelijke werking. Koele kleuren zoals blauw, groen en violet gebruikt men bij voorkeur voor zonnige, op het zuiden gelegen vertrekken.