Blauw in je interieur kan, want het is één van de lievelingskleuren van de natuur en doet denken aan eindeloze zeeën en luchten. In huis geven blauwtinten een stimulerend gevoel van lucht en ruimte.

Alle tinten blauw – van diep nachtblauw tot het lichtste aquamarijn – kunnen heldere, levendige kleurenpatronen tot stand brengen. Lichtblauw als basiskleur voor wanden en vloeren maakt dat de kamers groter en koeler; hier en daar een krachtig blauw accent heeft het nodige verkoelende effect op een schema met warme kleuren.

Blauw in je interieur

Blauw is een sfeerbepalende kleur. Door verschillende tinten te gebruiken kunt u variërende stemmingen creëren, van een verfrissende badkamer tot een rustige slaapkamer, een ontspannen woonkamer
en deftige eetkamer. De meeste kleuren blauw zijn rustig, maar in een helderder of donkerder gedaante kunnen ze ook opwindend en spectaculair zijn. Intens groenblauw zoals het levendige turquoise is adembenemend, terwijl donker marineblauw indrukwekkend is – allebei zijn het gewaagde kleuren om als accent te gebruiken. Blauwe tinten passen harmonieus bij elkaar – en bij de meeste andere kleuren, vooral wit – in opvallende dessins, van brutale ruiten en strepen tot charmante bloempatronen.

Middelblauw
In het midden van het blauwe kleurenspectrum bevindt zich het echte blauw, tussen het volle donkerblauw en het ijzige lichtblauw. Deze kleuren middelblauw worden het meest gebruikt en zijn het veelzijdigst en sterk genoeg om de kamer duidelijk kleur te geven en toch zacht genoeg om mee te leven.

Als verschillende kleuren blauw naast elkaar gebruikt worden, lijkt de ene warmer dan de andere. Dit komt doordat de enigszins paars- en groenachtige tinten in verschillende mate het warmere rood of geel bevatten, terwijl de meer intense kleuren middelblauw veel koeler zijn.

Hierdoor is middelblauw de ideale kleur om een zonovergoten kamer te maken tot een toevluchtsoord. In een kouder klimaat moet voorzichtig omgegaan worden met de koelere blauwe tinten, in zwak zonlicht kunnen ze hard en kil overkomen. Beperk het gebruik van ijzig blauw tot lichte, zonnige kamers of een warme keuken, waar het goed tot zijn recht komt. Warmere tinten oranje, rose of geel ingepast in een overwegend blauw kleurenschema verzachten de kille uitstraling.

Lichtblauw
Lichtblauwe pastelkleuren zijn zacht, populair en makkelijk toe te passen in alle stijlen. Ze worden verkregen door wit toe te voegen aan diep blauw. Hoe meer u toevoegt, hoe zwakker de tint wordt.

Als u naar koele, lichte kleuren kijkt, lijken ze verder weg dan ze werkelijk zijn. Van deze optische illusie kunt u gebruikmaken om een kleine kamer groter en luchtiger te laten lijken; kalkachtig blauw maakt een kleine slaapkamer ruimer en ontspannender.

Lichtblauwe tinten kunnen goed gecombineerd worden met wit en andere pasteltinten, zoals zoet rose, lichtgeel en pistachegroen. Gebruik lichtblauw en citroengeel in verschillende dessins, smaakvol gecombineerd met effen houtwerk, en u creëert een rustgevende sfeer in een zonnige woonkamer. Voor een aantrekkelijke, landelijke woonkamer kiest u behang of stof in deze lichte tinten, er is meer dan genoeg keuze in bloemen-, streep- en minidessins. Breng de rest van de kamer in harmonie met het dessin, met iets diepere, effen tinten voor accessoires en vloerbedekking.

Getemperd licht grijsblauw geeft een ingetogen sfeer. Deze subtiele, delicate kleur leent zich goed voor een rustige, smaakvolle woonkamer.

Diep blauw
Terwijl middelblauw voornamelijk vrolijk is en lichtblauw zacht en verfijnd, zijn de diepblauwe tinten of voornaam of spectaculair levendig.

Blauw in je interieur 1

Als ze heel intens zijn, sprankelen ze als vorstelijk blauw. Dit blauw van zomer luchten is gewaagd, vooral op grote wand oppervlakken in een gang, waar het de aandacht trekt, ook al wordt het alleen in het voorbijgaan gezien.

De rijke distinctie van donkerblauwe kleuren verf of behang is ideaal voor een grote eetkamer waar veel gasten ontvangen worden. Een klein goudkleurig accent op schilderijlijsten of embrasses maakt de kamer uitzonderlijk elegant. Een nonchalantere, exotische sfeer wordt verkregen met donkerblauw geverfde wanden en kelims of vloerkleden in diepbruine of terracotta kleuren op de gepoetste vloer.

Een aantrekkelijke, maar onopvallender manier om diepblauwe kleuren toe te passen is in een patroon als accentkleur op kussens of een enkele fauteuil. Krachtig blauw op alleen de deuren, raamkozijnen of lambrizering heeft een ingrijpend effect. Een donkerblauw geverfde voordeur, afstekend tegen witte muren, is bijzonder fraai.

Aquamarijn
Dit is de meest fascinerende blauwe kleur, zwevend in het intrigerende niemandsland tussen blauw en groen. Het is moeilijk exacte tinten aan te geven, ten dele omdat ze duidelijk lijken te veranderen onder invloed van hun omgeving. ‘Absoluut’ blauw wordt ‘misschien’ groen, afhankelijk van een smaragdgroene of diepblauwe achtergrond.

Bij het vaststellen van een kleurenschema met deze groenblauwe tinten, is het de moeite waard de invloed van verschillende soorten licht na te gaan. Subtiel, groenachtig blauw lijkt bij daglicht blauwer terwijl het bij elektrisch licht groener uitvalt.

De teerste groenblauwe tinten, zoals het blauw van eenden ëieren, zijn opmerkelijk rustgevende kleuren. In een warm klimaat scheppen ze de ideale verkoelende sfeer, terwijl ze in een kouder klimaat toch niet te kil zijn. Wanden met deze subtiele kleur zijn een ideale achtergrond voor allerlei natuurlijke materialen, zoals hout en vezelmatten.

In badkamers komen zeeblauwe tinten, door hun associatie met water, echt goed tot hun recht. De sfeer van dc zee, met zijn wind en golven, wordt het best benaderd, als de aquamarijn wanden gecombineerd worden met puur, wit houtwerk en witte accessoires. Voor een meer klinisch effect schildert u de muren wit en brengt u een vrolijke noot aan met accenten in afstekend aquamarijn.

Rode, roodbruine en abrikooskleurige fragmenten geven precies de juiste warmte aan een aquamarijn tint.

Mengelingen van blauw
De favoriete kleurenschema’s voor uw huis kiézen heeft alles te maken met de kleuren waarbij u zich comfortabel en ontspannen voelt. Blauw maakt deze keus – en uw leven – een stuk gemakkelijker, omdat het zo goed harmonieert met een grote reeks kleuren. Denk er ook aan dat er binnen iedere kleur een hele reeks tinten en schakeringen zijn die met blauw gecombineerd kunnen worden, de mogelijkheden voor persoonlijke kleurengamma’s zijn eindeloos.

Blauw en geel Bijna iedere kleur blauw past bij bijna iedere kleur geel. Het is de klassieke zon en zee combinatie die een vrolijke sfeer brengt in iedere kamer. Ze werken even goed samen in getemperde pasteltinten als in hardere kleuren.

Blauw en rood Koel blauw combineert goed met de warmte van rood in harmonieuze kleurenschema’s. De verschillende tinten hebben ieder hun favoriete partner. Groenblauw past bijzonder goed bij oranje en terracotta tinten voor een landelijke stijl, terwijl helder vorstelijk blauw en scharlakenrood samen een uiterst moderne indruk maken.

Blauw en groen Zeg nooit dat groen en blauw ‘vloeken’, want dan mist u heel wat opwindende mogelijkheden voor kleurenthema’s. Bijvoorbeeld een combinatie van dieper blauw met bleekgroen in de badkamer.