Een goede werksfeer is belangrijk, want dit draagt bij aan je motivatie en je concentratie. Maar dat is niet het enige belangrijke tijdens het werken. Veilig werken is misschien nog wel belangrijker. Niet alleen voor jouzelf, maar ook voor de mensen in je (werk)omgeving. Daarnaast doe je er ook goed aan zo gezond mogelijk te werken. Hoe je dit het beste doet, laten wij je zien in dit artikel.

Voorkom werkdruk en erger

Ligt er een stapel opdrachten op je te wachten of loop je tegen meerdere deadlines aan waarvan je verwacht deze niet op tijd af te kunnen hebben? Dan is de werkdruk waarschijnlijk erg hoog. Dit is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, want dit kan het begin zijn van een burn-out, maar ook voor je collega’s. Werkdruk zorgt er namelijk vaak voor dat je een korter lontje hebt, stress hebt en humeuriger bent. Het vermijden van werkdruk is dan ook heel belangrijk. Dit doe je door op tijd aan de bel te trekken bij je werkgever, als je het idee hebt het allemaal niet meer aan te kunnen. Samen kun je vervolgens op zoek gaan naar een oplossing, om zo een burn-out te voorkomen.

Zorg voor de juiste werkschoenen en kleding tijdens het werk

In bepaalde werkomgevingen is het belangrijk dat je speciale veiligheidsschoenen draagt. Denk hierbij aan het werken in de bouw of in de beveiliging. Deze schoenen, zoals de beschermende werkschoenen van Engelbert Strauss zorgen ervoor dat de schade wordt beperkt wanneer er iets op je voeten valt, of je in iets scherps stapt. Vaak staat er in de CAO beschreven welke schoenen er nodig zijn. Kijk ook altijd naar de situatie om te bepalen welke soort schoenen je nodig hebt.

Ook de kleding die je draagt, is belangrijk. Bij bepaalde bedrijven heb je een uniform die je dient te dragen, maar er zijn ook genoeg omgevingen waarbij jij je eigen kleding aan mag. Werk je voornamelijk in de kou, dan moet je je uiteraard warm aankleden. Maar werk je veel buiten, en dus in de zon? Zorg dan niet alleen voor de juiste kleding, maar ook voor zonnebrand.

Wat voor soort werkschoenen zijn er?

Wanneer je op zoek gaat naar goede werkschoenen zul je al gauw verschillende S-classificaties tegenkomen. Al deze schoenen beschikken over de benodigde algemene eisen, maar daarnaast zijn de schoenen per classificatie ingedeeld voor de omstandigheden waarin ze gebruikt dienen te worden. Deze verschillende classificaties zijn:

  • S1 – Dit zijn werkschoenen met een veiligheidsneus, zijn antistatisch en zorgen ervoor dat er energie wordt opgenomen via de hak. Deze werkschoenen zijn geschikt voor werken in droge omstandigheden.
  • S1P – Is hetzelfde als S1, alleen zijn deze ook voorzien van een veiligheidszool waardoor ze geschikt zijn voor droge plekken waar mogelijke scherpe voorwerken op de grond liggen.
  • S2 – Is hetzelfde als S1, maar zijn ook bestand tegen water. Hierdoor kunnen deze schoenen gebruikt worden in vochtige omstandigheden.
  • S3 – Schoenen met deze classificatie zijn een combinatie van S1P en S2. Dit is bovendien het meest verkochte model, omdat je met deze werkschoenen beschermd bent in vrijwel elke situatie.
  • S4 – Dit zijn werklaarzen met een stalen veiligheidsneus. De laarzen zijn bovendien gemaakt van kunststof, PU of rubber, waardoor ze waterdicht zijn.
  • S5 – Ook dit zijn laarzen en zijn hetzelfde als de S4, alleen zijn deze ook voorzien van een antislip profiel en een tussenzool.

Zorg voor je juiste werkhouding

Doe je voornamelijk zittend werk? Dan is een juiste werkhouding erg belangrijk. Dit begint vaak bij het gebruiken van een ergonomisch bureau en dito bureaustoel, maar ook je houding dien je aan te passen. Let erop dat je telkens in de juiste werkhouding zit en doe dit niet lang achterelkaar. Het meest ideale is het, wanneer je elk halfuur even opstaan om een stukje te lopen. Dit kan zijn om naar het toilet of de koffieautomaat te gaan, maar ook door naar een collega te lopen. In de pauze kun je vervolgens even een stukje buiten gaan lopen. Op die manier krijg je ook meteen wat frisse lucht binnen.