Hardboard is een veelzijdig materiaal dat wordt gemaakt van pulp van zachthout, dat onder hoge druk tot platen wordt geperst. Er zijn verscheidene soorten.

Hardboard

Standaard hardboard
Dit is slechts aan één kant gladgemaakt; de andere kant bestaat uit een ruw wafelpatroon dat men zelfkant noemt. De dikte varieert van 2,4 tot 8 mm. De meest gebruikte dikte, 3,5 mm, is gemakkelijk te verkrijgen in platen van 366 x 122, 274×122, 244x122en 61x122cm. (Deze maten zijn alle een veelvoud van een Engelse voet = 30,5 cm.)

De meeste winkels en houtbedrijven leveren board op maat, maar soms zijn ze daarbij niet erg nauwkeurig en worden de platen niet haaks afgesneden (gezaagd). Bestel daarom iets meer dan u nodig hebt. De afmetingen van handelsplaten met standaardafmetingen kloppen gewoonlijk wel en zijn iets groter dan de boven vermelde. Als men een aantal platen nodig heeft, is het waarschijnlijk goedkoper een hele kist te bestellen.

Half hardboard
Dit is een veel zachter soort board, vaak gebruikt als bekledingsmateriaal voor scheidingswanden. Het is verkrijgbaar in dikten van 6¼ en 9½ mm en afmetingen van 366 x 122, 274 x 122 en 244 x 122 cm.

Extra hardboard
Dit board is geïmpregneerd met olie, om het hard en waterbestendig te maken. Het is bruikbaar voor het bekleden van muren en plafonds en als deklaag over een vloer van houten delen of beton. De dikten en afmetingen van de platen zijn dezelfde als bij standaard hardboard.

Aan weerszijden glad hardboard
Beide kanten van de platen zijn gladgemaakt. Dit board wordt geleverd in platen van 122 x 244 cm en ook op maat. Het is in het algemeen alleen verkrijgbaar in een dikte van 3,5 mm.

Gaatjesboard
De standaardafmetingen zijn 366 x 122, 244 x 122 en 183 x 122 cm, gewoonlijk 3,5 mm dik. De platen zijn meestal aan twee kanten glad. De perforaties kunnen gewoon een reeks gaten op regelmatige afstand van elkaar zijn, maar ook komen ‘ingewikkelde’ figuren als ruiten, zigzag, roosters of open traliewerk voor. Vele geperforeerde platen zijn gehard met olie.

Gelakt hardboard
Dit wordt vaak gebruikt voor bekleding van muren, bijvoorbeeld in de badkamer. Het is standaard hardboard met een in de fabriek geverfde bovenlaag, vaak met een patroon van tegels of planken erop. Soms heeft deze verf een basis van plastic; hij is dan zeer sterk.

Met plastic afgedekt hardboard
Dit hardboard is slechts aan één kant bewerkt met melamine of pvc. Het wordt vaak gebruikt voor deuren en het is decoratief en makkelijk schoon te maken. Het is niet geschikt voor bladen van werktafels, omdat het niet tegen een ruwe behandeling kan.

Geperst en geprofileerd hardboard
Dit zijn meestal 3,5 mm dikke platen met aan één kant patronen erin geperst. Deze patronen kunnen van alles imiteren : riet, weefsels, leer, bamboe, tegels, groeven en linnen plooien. Men kan al deze patronen bestellen.