De meest bekende is de gewone stekker met twee pennen, geschikt om aan te sluiten op normale stopcontacten. (Zij kunnen echter niet in randgeaarde stopcontacten gestoken worden). Dit type wordt gebruikt aan schemerlampen, kleine huishoudelijke apparaten, gewone verlengsnoeren en verder alle dubbel-geïsoleerde apparaten. (Hierbij wordt opgemerkt dat het bij deze apparaten veelal aangevulcaniseerde stekkers betreft, die zo geconstrueerd zijn dat zij ook in stopcontacten met randaarde passen). De bij deze stekker passende gewone contrastekker wordt gebruikt aan verlengsnoeren.

Alle elektrische toestellen met metalen delen die bij een defect onder spanning kunnen komen te staan, moeten voorzien zijn van een stekker met randaarde. Dit type kan behalve in randgeaarde stopcontacten ook in gewone stopcontacten gestoken worden. (Hierbij gaat men er vanuit dat gewone stopcontacten alleen gemonteerd zijn in droge ruimten met een niet-geleidende vloer, waar het dus niet mogelijk is dat men contact met de aarde maakt terwijl men een defect elektrisch apparaat aanraakt). Ook heeft dit type zijn tegenhanger voor verlengsnoeren, de contrastekker met randaarde.

Verder hebben we dan nog de apparaten stekker die gebruikt wordt aan aansluitsnoeren van b.v. monitoren, pc, verwarmingstoestellen e.d.