Suzanne-met-de-mooie-ogen is afkomstig uit Zuidoost-Afrika. Deze vorstgevoelige planten worden in noordelijker gelegen gebieden meestal eenjarig gekweekt, maar ze kunnen heel goed binnenshuis overwinteren.

Aan een latwerk of een andere klimhulp kunnen de planten een hoogte van 1,5 m bereiken. Aangezien ze relatief langzaam groeien, zijn ze echter ook geschikt voor hangpotten of balkonbakken.

Bij voldoende warmte, licht en mest ontwikkelt Suzanne-met-de-mooie-ogen van mei tot oktober onvermoeibaar bloemen. Deze zitten afzonderlijk op lange stengels. De grote bladeren zijn driehoekig tot hartvormig. In een verregende zomer en als ze aan minder gunstige weersinvloeden zijn blootgesteld, bloeien de planten helaas slecht.

De kenmerkende bloemkleuren zijn geel en oranje. Er zijn in de handel ook mengsels verkrijgbaar met oranje, gele, crèmekleurige en witte bloemen, sommige met donkerbruin hart, sommige zonder.

Suzanne-met-de-mooie-ogen Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

    Bijzonderheden:

      Goeie klimmer

    Standplaats:

      Zon

    Grond:

      Voedselrijk, Doorlatend

    Hoogte tot:

      1,5 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Thunbergia alata

    De standplaats van de Suzanne-met-de-mooie-ogen

    Kweek Suzanne-met-de-mooie-ogen langs muren, op het balkon of op het terras. Zorg dat ze in het zicht staat. Decoratieve bescherming tegen inkijk ontstaat als u de planten tegen een gunstig gelegen schutting plant of aan een latwerk in een grote kuip laat klimmen. Ze gedijen ook uitstekend aan touwen of palen van prieeltjes en pergola’s. Weelderig bloeiende cascaden ontstaan als de planten vanuit potten of balkonbakken omlaag hangen. Een lelijke muur wordt weer mooi als deze met Suzanne-met-de-mooie-ogen is begroeid.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Zaai de planten in februari binnenshuis. Gebruik 11 cm grote potten of opkweek schalen. Breng de planten pas na de ijsheiligen naar buiten en zorg voor een klimhulp. Knijp de toppen van de planten af als deze krachtig beginnen te groeien. Voeg één keer per maand vloeibare mest aan het gietwater toe om een goede groei en een uitbundige, lange bloei te bevorderen. Begin daarmee een maand na het planten. Geef veel water. Na de eerste vorst de planten uit de grond trekken en composteren.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop vers zaad of stevige planten met gezonde bladeren. Van deze planten heeft u het meeste plezier. Koop nooit oud zaad. Neem ook geen planten die langgerekt groeien, gele bladeren hebben of aangetast zijn door witte vlieg. Deze traag groeiende planten zijn ook zeer aantrekkelijke hangplanten in hangpotten op het balkon en het terras. Wacht met het planten van de gevoelige zaailingen tot er geen late vorst meer te verwachten is. Zon. Deze klimplant heeft veel zon nodig. Ideaal is een standplaats tegen een warme muur. Doorlatende, voedselrijke grond. De planten hebben veel water en voedsel nodig. Giet en bemest ze daarom regelmatig. Witte vliegen zijn minuscule, gevleugelde insecten die aan de onderkant het sap uit de bladeren zuigen die dan vlekken krijgen. De uitwerpselen lokken roet dauwschimmels aan. Hang nabij aangetaste planten gele plaatjes op, waarop de dieren blijven plakken.