In plaats van enkelvoudige kelk of trompetvormige bijkronen hebben gevulde narcissen bijkronen die uit enkele rijen gegolfde of gekroesde bloembladeren bestaan. De vorm doet dan vaak denken aan rozen of gardenia’s. Sommige verspreiden een heerlijke geur. Er zijn een- en tweekleurige rassen.

Zuiverwit bloeien ‘Con-glass’ en de geurende ‘Rose of May’.

Zuivergeel is de kletir van Tnglescombe’,‘Rip van Winkle’ en ‘Golden Dukat’. Een beproefd ras is ook ‘Van Sion’ die zuiver gele, soms wat groenige bloemen heeft.

Tweekleurig bloeien ‘Texas’ en de geurende ‘Tahiti’, beide met gele buitenste bloembladeren en een oranje bijkroon. Heel mooi zijn ook de rassen ‘Ice King’, ‘Irene Copeland‘, ‘Flower Drift’ en ‘Acropolis’, alle met witte bloembladeren, terwijl de bij kronen lichtgeel tot oranje zijn. Een roze tot abrikoos kleurig hart met witte bloembladeren heet ‘Apricot Sundae’.

Gevulde narcis Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      April, Mei

    Bijzonderheden:

      Gemakkelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Geurend

    Standplaats:

      Zon, Halfschaduw

    Grond:

      Voedselrijk, Doorlatend

    Hoogte tot:

      50 cm

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Narcissus

    De standplaats van de Gevulde narcis

    Gevulde narcissen hebben goede, vruchtbare tuinaarde nodig. Ze passen uitstekend in kleurrijke voorjaarsborders en perken met andere bolgewassen en met vroegbloeiende vaste planten. Groepen van gevulde narcissen vallen op langs een tuinpad of in een perk nabij het terras. Kies dan een van de geurende rassen, zodat u er elke keer bij het langslopen extra van kunt genieten. Plant narcissen op de achtergrond of in het midden van een border, zodat de bladeren in de vroege zomer rustig kunnen afsterven en door andere planten aan het oog worden onttrokken. Indrukwekkend zijn gevulde narcissen ook in plantenbakken en schalen. Als ze uitgebloeid zijn, kunnen ze door eenjarige zomerbloeiers worden vervangen. Zet de narcissen apart, zodat de bladeren kunnen vergelen.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Verwijder uitgebloeide bloemen, maar laat de bladeren rustig verwelken. Zodra er nieuwe bladeren verschijnen, verdeelt u organische mest rond de planten. Als de bladeren volledig zijn vergeeld, kunnen ze worden afgesneden. Haal te groot geworden pollen met de spitvork uit de grond, deel de bollen en bewaar ze tot het najaar op een koele plaats. Tussen eind augustus en eind september 10-20 cm diep planten, met een afstand van 10-20 cm. Bij zware grond strooit u onder de bollen een laagje zand als drainage.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop de grootste bollen die u kunt vinden. Bollen met twee ‘neuzen’ krijgen twee bloemstengels, die met drie meestal ook drie. Koop nooit zachte bollen of bollen met beschimmelde plekken. De rokken mogen niet loslaten. Ondersteun de zware bloemen, zodat ze niet knakken als ze nat worden. Kies ook een tegen de wind beschutte standplaats. Door het gewicht van de gevulde bloemen kan sterke wind aanzienlijke schade aanrichten. Zon tot halfschaduw. Een standplaats in de lichte schaduw van loofbomen is ideaal. Doorlatende grond met voldoende organisch materiaal is gunstig om het vocht vast te houden en voorkomt bolrot. Grauwe schimmel wordt door schimmels veroor zaakt. Deze kunnen vooral bij vochtig en warm weer de bladeren en bloemen aantasten. De planten krijgen dan bruine vlekken en gaan rotten. Verwijder en vernietig aangetaste bladeren. Grote pollen delen.