Deutzia’s bloeien met talrijke kleine, stervormige bloemen in bloeiwijzen die zo dicht bij elkaar staan, dat ze in mei en juni de takken en zelfs bijna de smalle, ovale bladeren verbergen. Deutzia x rosea en Deutzia crenata bloeien iets later, namelijk in juni en juli. De meeste planten hebben witte bloemen, maar een aantal rassen bloeit ook in zachtroze tinten.

 • Tot de hoge soorten behoren Deutzia scabra en Deutzia crenata, die een hoogte van wel 3 m kunnen bereiken. De bloemen zijn enkelvoudig wit of roze. D. scabra ‘Candissima’ en D. scabra ‘Plena’ hebben gevulde bloemen. Deutzia x magnifica wordt eveneens hoog en heeft gevulde witte bloemen.
 • De middelhoge deutzia’s worden 1-2 m hoog. Deutzia x hybrida is een rechtopgroeiende struik met roze bloemen. Intens gekleurd zijn ‘Mont RoseyPerle Rose’, en ‘Joconde’. De elegant overhangende takken van Deutzia x elegantissima zijn in het voorjaar overdekt met tere, roze bloemen. Overhangend is ook de groeiwijze van Deutzia purpurascens ‘Kalmiiflora’ met buitengewoon mooie witte bloemen die aan de buitenkant roze zijn.
 • Tot de laaggroeiende soorten behoort Deutzia gracilis die maar 0,5-1 m hoog wordt en in de bloeiperiode op een sneeuwwitte wolk lijkt. Iets hoger wordt Deutzia x rosea. De bloemen van deze soort zijn van binnen wit en van buiten roze tot rood. Zeer aan te bevelen zijn de rassen ‘Campanulata’ en ‘Grandiflora’.

Deutzia Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:Mei, Juni, Juli
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats:Zon, Halfschaduw
  Grond:Doorlatend
  Hoogte tot:3 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:DeutziaDe standplaats van de Deutzia

Deutzia soorten en rassen kunnen zeer veelzijdig worden toegepast. Voor solitair beplantingen zijn vooral de rassen met overhangende scheuten of een lage groeiwijze geschikt. Met de hogere soorten brengt u krachtige accenten aan tussen andere planten die in de vroege zomer bloeien. Of deutzia’s nu als haag groeien of in een groep houtige gewassen, ze spelen in de bloeiperiode altijd de hoofdrol. Deutzia gracilis is bijzonder aantrekkelijk als kleine bloeiende haag.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Koop en plant deutzia’s zonder kluit die nog niet zijn uitgelopen. Verwijder dode takken en scheuten van oudere planten. In perioden van langdurige droogte hebben deutzia’s, om te voorkomen dat ze verwelken, wekelijks water nodig.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop deutzia’s zonder kluit in het late najaar of in het vroege voorjaar als de planten nog geen bladeren hebben. Koop nooit planten die dunne of slecht vertakte scheuten hebben of die al beginnen uit te lopen In gebieden waar het in het late voorjaar nog kan vriezen, kiest u een beschutte en licht beschaduwde plaats. Als de planten minder uitbundig bloeien, moeten ze na de bloei worden uitgedund. Daarna geeft u een volledige meststof. Zon tot halfschaduw. Deutzia’s geven de voorkeur aan zon en voldoende vochtige grond in de zomer. In de schaduw bloeien de planten veel minder goed. Doorlatende grond. Daarnaast moet deze humus bevatten en niet te droog zijn. Deutzia’s zijn nauwelijks gevoelig voor aantastingen door ziekten of plagen. Bij aanhoudende droogte kunnen de planten echter droogteschade oplopen. De bloemen verwelken dan voortijdig en de bladeren worden droog en bruin. Let er daarom op dat de planten voldoende water krijgen.