Houtworm, natte rot en bruinrot zijn de aartsvijanden van hout en de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Toch zijn beide door eenvoudige maatregelen te voorkomen. Als u ze eenmaal ontdekt hebt, zijn ze bovendien vaak goed te verhelpen. Reageer direct bij de eerste tekenen: onderken en bestrijd het probleem vóór het ernstige schade aan uw huis kan toebrengen.

Houtworm, natte rot en bruinrot

Houtworm is te herkennen aan kleine gaatjes. Controleer de mate van aantasting door er een mes in te steken.

Houtworm

Houtworm treedt vooral op bij hout dat deel van het huis uitmaakt: houten dakconstucties, trappen, vloerplanken en balken, en verder bij onbehandelde delen van meubelen, zoals de onderkant van laden en de achterkant van kasten.

De schuldige is meestal het klopkevertje, waarvan de larven fijne tunnels boren, 1-2 mm in doorsnee. Grotere gaten zijn waarschijnlijk gemaakt door boktorlarven, die een voorkeur hebben voor zacht hout en gaten maken van 3-6 mm doorsnede, of door de larven van het doodskloppertje, die flinke gaten maken en het vooral voorzien hebben op bouwhout.

Het is mogelijk om aangetast gebied te behandelen met houtworm vloeistof, maar kruimelend hout zult u moeten verwijderen en vervangen. Houtworm vloeistof dringt niet door gepolitoerd oppervlak; behandel daarbij de boorgaten met een spuitmiddel. De boorgaten zijn verbonden door een serie kanalen, dus hoeft u dit maar om de ongeveer 75 mm te doen. Laat het hout minstens 24 uur drogen en veeg dan resterende vloeistof weg. Roep professionele hulp in bij aantasting op grote schaal of bij ernstige verzwakking van bouwhout.

Natte rot

Natte rot treedt op bij nat hout, vooral als dat zich vlak bij de grond of bij lekkende buizen bevindt, en bij hout waarvan de beschermende verflaag is aangetast. Natte rot kan afkomstig zijn van verschillende schimmelsoorten. Meestal is hij herkenbaar aan bruine of zwarte strepen op het hout, waardoor dat splijt en uiteindelijk vergaat. Het aangetaste hout ziet er vaak donkerder uit dan het gezonde en voelt sponzig aan.

Als de oorzaak van het vocht dat het probleem heeft veroorzaakt eenmaal is weggenomen, sterft de schimmel. Behandel kleine gebieden, zoals raamkozijnen, met houtrotstop en boor gaten in het hout om er rotwerende tabletten in te stoppen die herhaling voorkomen. Als de rot ver is voortgeschreden, moet u het aangetaste hout verwijderen en vervangen.

Bruinrot

De schimmel die bruinrot veroorzaakt gedijt bij vochtige condities en heeft het voorzien op de harsen en siliconen in onbehandeld hout. De grijze draden zijn echter zo fijn dat ze ook door metselwerk heen dringen, zodat de rot zich gemakkelijk van kamer tot kamer kan verspreiden.

Als u er niets tegen doet, zal bruinrot vloeren, deuren en plinten vernielen, en ook pleisterwerk en plafonds aantasten. Aanvankelijk ziet u alleen roodbruin stof, maar binnen enkele dagen ontwikkelen de sporen zich tot schimmels die eruitzien als ondersteboven groeiende paddestoelen en een muffe geur verspreiden. Dit is het eindstadium van ontkieming: de schimmel produceert nu miljoenen sporen die de omgeving verder besmetten.

De bestrijding moet u aan een specialist overlaten, want bij ontoereikende behandeling blijft droge rot terugkomen. Kies voor een betrouwbaar bedrijf dat een deugdelijke garantie geeft.