De hier beschreven tuinmargriet werd vroeger tot het plantengeslacht Chrysanthemum gerekend, maar tegenwoordig tot de Leucanthemum Maximum Groep. Sinds lang behoort ze tot de veelgevraagde tuinplanten. Daarnaast is de tuinmargriet een goed houdbare snijbloem.

De grote bloemen zijn zuiver wit met een geel hart. Er bestaat een hele reeks enkelvoudig-, halfgevuld- en gevuldbloemige rassen. De bloemen van sommige rassen bereiken een diameter van ruim 10 cm. De hoogte die de planten bereiken, is afhankelijk van het ras. Met aardige ‘margerite silberprinzesschen’ wordt maar 30 cm hoog. De losjes gevulde ‘Christine Hagemann’ daarentegen kan ruim 90 cm lang worden.

Alle rassen bloeien de hele zomer zeer uitbundig. Door de planten na de eerste bloei grondig terug te snoeien, krijgen ze de kans in de late zomer nog een keer uitbundig te bloeien.

Tuinmargriet Eigenschappen

    Soort:

      Meerjarig

    Bloeiperiode:

      Juni, Juli, Augustus, September

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem

    Standplaats:

      Zon

    Grond:

      Voedselrijk, Doorlatend

    Hoogte tot:

      1 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Leucanthemum Maximum Groep

    De standplaats van de Tuinmargriet

    Tuinmargrieten zijn gemakkelijk te verzorgen planten, zolang ze niet in door en door natte grond moeten staan. Ze zouden er weliswaar ook bloeien, maar van jaar tot jaar zwakker worden. In de halfschaduw gedijen tuinmargrieten redelijk, zij het dat de bloei minder uitbundig is. De ideale standplaats ligt in de volle zon en is matig vochtig. Op bedden en in borders kunt u met tuinmargrieten heel goed open plekken tussen de vaste en eenjarige planten opvullen. En als u van een witte zee van bloemen in uw tuin droomt, dan kunt u een groot bed met verschillende rassen tuinmargrieten beplanten. Tuinmargrieten gedijen ook goed in grote potten en kuipen. Voorwaarde is dat u de grond nooit laat uitdrogen en dat u eens per maand mest voor bloeiende planten geeft.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Graaf oudere planten met grote pollen uit. Deel de pollen en plant ze opnieuw. Houd de grond vochtig, maar niet door en door nat. Verwijdder uitgebloeide scheuten. Bind lange bloemstengels op aan bijvoorbeeld bamboestokken. Na de eerste bloei snoeit u de planten flink terug. U kunt dan in de late zomer nog een tweede uitbundige bloei verwachten. Geef de planten na het snoeien rijkelijk water en wat compost Tuinmargrieten kunt u planten zolang de grond nog niet bevroren is.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop stevige, diepgroene planten. Margrieten zijn van het voorjaar tot het najaar in het tuincentrum verkrijgbaar. Koop nooit smettende planten, planten met langgerekte scheuten of planten met zwarte vlekken op de bladeren. Knijp aan het begin van de groeiperiode de toppen eraf. Zo worden de planten voller en produceren ze meer, zij het kleinere, bloemen. Deel de wortelkluiten om de twee jaar. Dit bevordert een gezond en duurzaam leven van de planten. Zon. Tuinmargrieten hebben een standplaats in de volle zon en uit de wind nodig. Doorlatende grond. Margrieten gedijen in iedere voedselrijke tuingrond. Het mesten met compost bevordert de bloei. Natte voeten verdragen de planten niet. Grauwe schimmel (botrytis) wordt door een schimmel veroorzaakt. Symptoom voor deze besmettelijke ziekte is een grijze aanslag die op de hele plant kan voorkomen en haar doet rotten. Zieke delen moet u verwijderen.