Tithonia’s zijn warmteminnende, vrij traag groeiende, zomerbloeiende eenjarige planten, die oorspronkelijk uit Mexico afkomstig zijn. Ze zijn bij ons nauwelijks bekend en daarom slechts zelden in de tuin te vinden.

De planten zijn opvallende verschijningen. Ze groeien vol en rijk vertakt en bereiken een hoogte die tussen 0,8 m en 1,5 m ligt, afhankelijk van het ras. De grote, ruwe bladeren zijn hartvormig en gelobd. De oranje tot oranjerode composietenbloemen hebben gele hartjes en zitten op lange, dikke stengels.

De cultuur van de planten begint in maart en april met het binnenshuis zaaien. De jonge planten mogen pas eind mei in de volle grond worden geplant. Op een zonnige plaats en in goede aarde bloeien ze dan tot in het najaar.

Er zijn twee rassen verkrijgbaar: ‘Goldfinger’ met oranje bloemen en een hoogte van 0,8-1,2 m en ‘Torch’ (ook wel bekend als ‘Fakkel’) met fel oranjerode bloemen en een hoogte van 1,5-1,7 m.

Tithonia Eigenschappen

Soort:

  Eenjarig

Bloeiperiode:

  Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

  Goede snijbloem, Ongevoelig voor ziekten

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Voedselrijk, Diepgrondig

Hoogte tot:

  1,5 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Tithonia rotundifolia

De standplaats van de Tithonia

Tithonia’s zijn door hun grootte en de stralende kleuren zeer dominant. Daarmee moet u rekening houden. Als solitair op het gazon of bij de entree trekt een tithonia altijd de aandacht. In perken en borders geven ze, in het midden geplant, duidelijk de toon aan. Een wat minder opvallend effect bereikt u als ze op de achtergrond staan. Ze passen dan ook goed in een natuurlijk aangelegde tuin. In grote kuipen kunnen tithonia’s ook een zonnig balkon of terras verfraaien. Geef de planten regelmatig water en mest.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Tithonia’s in maart/april binnenshuis in kistjes zaaien en bij 18°C laten kiemen. De zaailingen in afzonderlijke potjes verspenen, vanaf half mei afharden. De voorgekweekte of gekochte tithonia’s eind mei in de tuin planten. Bij droogte regelmatig water geven. Om de drie weken bijmesten. Uitgebloeide bloemen afsnijden om de ontwikkeling van nieuwe knoppen te stimuleren. Voor de eerste flinke vorst de nog overgebleven bloemen voor de vaas snijden. Dode planten uittrekken en, als ze niet door ziekten en plagen zijn aangetast, op de composthoop deponeren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar zaad of voorgekweekte tithonia’s in potten. Neem gezonde planten. Koop nooit oud zaad. Neem ook geen zwakke planten met vergeelde bladeren. Let op aantastingen door plagen. Ondersteun hoge planten op tijd. Dit is vooral belangrijk op onbeschutte, aan de wind blootgestelde plaatsen. Ook als snijbloemen zijn tithonia’s uitermate geschikt. Ze hebben lange bloemstengels en zijn lang houdbaar in de vaas. Zon. Tithonia’s gedijen het beste in de volle zon. Ze bloeien dan meestal tot ver in het najaar. Voedselrijke grond, die bij voorkeur diepgrondig en middelzwaar is. Werk compost of goed verrotte stalmest door de aarde. Tithonia’s worden slechts zelden door plagen aangetast. Soms komen bladluizen voor, die het sap uit de jonge delen van de planten zuigen. Spoel ze met een waterstraal weg. Sterk aangetaste planten kunt u met een oplossing van zachte zeep en spiritus behandelen.