Een nieuwe keuken kopen lijkt op voorhand vaak makkelijker, dan dat dit in de praktijk is. Je hebt tegenwoordig keuze uit tal van materialen, kleuren en stijlen. Daar komt de brede diversiteit aan keukenapparatuur nog bij. Sluit je de afzuigkap aan de muur straks aan op het afzuigkanaal in het plafond, of kies je voor een model op basis van recirculatie? Laat een heetwaterkraan in de keuken plaatsen, of ga je voor een losse waterkoker naast een regulier model kraan? Het zijn slechts voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen. 

Om daadwerkelijk te kunnen starten met het plaatsen van een nieuwe keuken zal de wand mogelijk recht moeten worden gemaakt, is het noodzakelijk om leidingen te verleggen en kan een uitbreiding van de meterkast vereist zijn. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor huishoudens met een oudere woning, die van een kooktoestel op gas overstappen op een inductiekookplaat.

Inspiratie opdoen voor het ontwerp van je nieuwe keuken

Kijk alvast eens in de online showroom keuken uitverkoop van een keukenzaak in jouw regio. Het geeft een goed beeld van de mogelijkheden die je hebt. Daarbij profiteer je met de keuze voor een showroom keuken van een scherpe prijs. Het gaat om keukens die enige tijd in een keukenzaak hebben gestaan. Deze modellen worden nu vervangen voor de nieuwe collectie keukens. Voor jou de kans om je keuken heel voordelig te renoveren! Ook bij deze showroom keukens is er vaak nog veel mogelijk. Je hoeft de keuken niet één-op-één bij de winkel op te halen. 

Naast de inspiratie die je op de websites van keukenzaken zelf vindt, zijn er verschillende bloggers die regelmatig foto’s van hun interieur delen. Bekijk ze eens en let hierbij op de combinaties van kleuren en materialen die zij in hun keuken gebruiken. 

Plafond verlagen en voorzien van led spots

Het ontwerpen van een nieuwe keuken gaat verder dan het kiezen van materialen, kleuren en keukenapparaten. Denk ook na over het lichtplan voor deze ruimte, net zoals je dat in het verleden wellicht al deed voor de woon- en slaapkamer. De verlichting in een ruimte heeft een grote invloed op de sfeer hier. In de ochtend wil je de dag kunnen beginnen met helder wit licht, terwijl de lampen in de avond wat gedimd mogen worden. 

Waar je het plaatsen van de nieuwe keuken het beste over kunt laten aan de specialist, kun je het plafond zelf verlagen. Het verlagen van een plafond begint vaak bij het creëren van een balkenconstructie op het bestaande plafond. Deze basis van lattenwerk combineer je vervolgens met een aantal staanders en muurlatten. Breng eventueel wat isolatiemateriaal aan en start vervolgens met het monteren van de gipsplaten. Nu is het enkel nog zaak om de gaten in deze gipsplaten te boren voor de montage van je led spots. 

Tip: er zijn op het internet complete stappenplannen en handige video’s te vinden, waarin wordt uitgelegd hoe het verlagen van een plafond in z’n werk gaat. 

Geef de keuken na plaatsing een frisse uitstraling

Zodra de keuken straks geplaatst is, kun je deze aankleden met verschillende fraaie accessoires. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een aantal houten plankjes aan de muur. Deze bevestig je eenvoudig zelf. Op deze plankjes heb je alle ruimte voor een aantal potjes met verse kruidenplanten. Of denk aan het gebruik van weckpotten met diverse soorten pasta. Er zijn op het internet nog veel meer budgetvriendelijke ideeën te vinden om ruimtes een frisse, gezellige uitstraling te geven. 

Tip: bij het decoreren van een ruimte kun je zoeken naar fraaie DIY-projectjes!