Klokken van Ierland zijn zomerbloemen die betrekkelijk zelden worden geplant, maar bijzonder decoratief zijn. Deze zomerbloemen komen uit West-Azië. Bij de bloemist zijn ze vaker te vinden dan in de tuin, want de bloemen aan de kaarsvormige bloemstelen zijn als snijbloemen lang houdbaar.

De bloeiwijze bestaat uit groene, fijn geaderde, hoge bladeren, die in dichte kransen aan de onvertakte, kaarsrechte stengels zitten en de onopvallende witte bloemetjes trechtervormig omsluiten. Daartussen steken ronde, gekerfde bladeren aan lange stengels uit.

De hoogte van de volgroeide plant is afhankelijk van de soort. Grote soorten worden 75 cm hoog en kleinere soorten 60 tot 70 cm. Zaadbedrijven verhandelen de plant ook wel onder de naam ‘Iers klokje’.

Klokken van Ierland Eigenschappen

   
  Soort:Eenjarig
  Bloeiperiode:Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats:Zon
  Grond:Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot:75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam:Moluccella laevisDe standplaats van de Klokken van Ierland

Klokken van Ierland zijn buitengewoon veelzijdig toepasbaar. Perken en borders krijgen door hun aparte vorm een vrolijk aanzien. Met hun hoogte van 60 tot 75 cm vinden ze evengoed een plekje tussen vaste planten als op de achtergrond van een bed bonte zomerbloemen. Hun frisgroene kleur harmonieert met alle andere kleuren en maakt contrasten minder scherp. Aan de rand van een vijver of bij een beekje vormen de hoge stelen een interessante combinatie met Maskerbloemen (Mimulus). 2e mogen evenwel niet te vochtig staan. Als snijbloemen passen ze uitstekend in bonte zomer boeketten, maar hun aparte bloemen kunnen ook bloemstukken voor officiële gelegenheden verrijken. Haal voor dit doel altijd de bladeren van de stelen, zodat de schelpvorm van de bloemen beter uitkomt.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai het zaad tussen februari en april uit in kistjes.Verspeen de zaailingen, zet de plantjes half mei buiten. Vanaf eind april kunt u ook direct buiten zaaien. De planten bloeien dan vanaf augustus. Bij droogte moet u klokken van Ierland regelmatig water geven. Mest ze eens per maand met een vloeibare complete meststof. Vooraf gekweekte planten zijn al in augustus uitgebloeid, later uitgezaaide planten bloeien tot in het najaar. Haal klokken van Ierland na de eerste vorst met wortel en al uit de grond en gooi ze op de composthoop.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad aan het begin van de lente of gezonde, compacte jonge planten in potten of multi potsetjes vanaf half mei. Koop nooit jonge planten die vergeelde bladeren hebben. Gebruik geen oud zaad. Snij de planten in volle bloei af wanneer u ze wilt drogen. Verwijder de bladeren, hang de stelen te drogen. Het zaad kiemt beter wanneer u het voor het zaaien een paar weken in de koelkast bewaart. Volle zon. Om goed te bloeien hebben klokken van Ierland een warme, zonnige plek nodig. Doorlatende, voedselrijke grond. Alleen wanneer ze voldoende mest krijgen, ontwikkelen zich lange, weelderig bloeiende bloemstelen. Bij droog weer kunnen klokken van Ierland last krijgen van bladluizen. Deze zuigen het plantensap op en laten op de bladeren een kleverige uitscheiding achter. Spuit de bladeren schoon met water of met een oplossing van groene zeep en spiritus. Herhaal dit zonodig.