Iedereen moet wel eens een deur schilderen. Of het nu een nieuwe of oude deur is, het principe is hetzelfde.

Oude, massief houten deuren zijn waardevol en het behouden waard. Het kost nogal wat tijd en geld om ze op te knappen, maar als u zorgvuldig werkt loont het de moeite. Niet iedere deur is even geschikt om op te knappen. Behalve deuren van massief hout komen vooral deuren met houtfineer in aanmerking. Bij goedkope deuren met een kunststofoppervlak moet u afwegen, of ze al het werk wel waard zijn. Deze deuren zijn niet duur; arbeid- en materiaalkosten bij renovatie staan in geen verhouding tot de nieuwprijs.

Een deur schilderen stappenplan


Een deur verven of schilderen

Stap 1

Wij beginnen onze klus met een oude onbehandelde deur. Om een deur op te knappen licht u hem uit zijn hengsels. Daarvoor moet u hem helemaal openen en dan optillen. Deuren zijn zwaar en moeilijk te hanteren; til hem daarom met z’n tweeën. Leg de deur om hem te verven horizontaal op schragen, zodat de verf geen ‘zakken’ vormt. Schroef deurkruk en slot eraf. De kruk is meestal met een stift vastgezet die u eruit kunt trekken of los kunt draaien. Het slot zit met slechts twee houtschroeven vast.


Een deur verven of schilderen 1

Stap 2

Na dit voorbereidend werk schuurt u de deur met schuurpapier korrelgrootte 150. Voor gladde grote vlakken is een vlak-schuurmachine het meest geschikt, voor hoeken en randen een driehoekschuurmachine. Oude verflagen kunt u het beste opruwen, zodat de nieuwe verf beter hecht.


Een deur verven of schilderen 2

Stap 3

Diepe krassen in de deur vult u op met houtplamuur. De beschadigde plek schuren en in grondverf zetten. Het vulmiddel, verkrijgbaar in tubes of blikjes, op een plamuurmes doen, glad over de beschadigde plek uitstrijken, laten harden en ten slotte met fijn schuurpapier (korreling 240) naschuren.


Een deur verven of schilderen 3

Stap 4

Als het oppervlak gedroogd is, grondt u de hoeken en kanten van de deur met grondverf. Gebruik hierbij een ronde kwast, die slecht voor de helft in de verf wordt gestoken, waarna deze aan de rand van het blik goed wordt afgestreken, zo dat de verflaag niet te dik wordt.


Een deur verven of schilderen 4

Stap 5

Grond daarna de grote oppervlakken van de deur met een verfroller. Laat de grondverf goed drogen en schuur het oppervlak na met korrelgrootte 280.

Tip: Hoeken en randen dient u heel voorzichtig te schuren. Voordat u er erg in heeft is het laagje grondverf tot op het hout weggeschuurd.


Een deur verven of schilderen 5

Stap 6

Na de deur goed stofvrij gemaakt te hebben, kunt u de laklaag snel aanbrengen. U gaat net zo te werk als bij het gronden: eerst de hoeken en randen met de kwast bestrijken. Daarbij ‘nat in nat’ werken en de deur in een keer lakken. Schilder eerst de lagere delen van een paneeldeur, dan de uitstekende profielen en paneelvlakken. Ten slotte worden de middelste en buitenste omlijstingen geverfd. De verf zo gelijkmatig mogelijk verdelen.

Tip: De verfroller geeft het beste resultaat als u de deur eerst van boven naar beneden, dan in de breedte en ten slotte nog een keer van boven naar beneden schildert, in elkaar overlappende banen.


Stap 7

Als de geschilderde vlakken goed zijn gedroogd, kunt u de deur er weer inhangen en het slot en de kruk monteren.

Gereedschappen

Materialen