Een schaafrasp is een handgereedschap dat dunne materiaalstroken wegneemt van het oppervlak. Het gereedschap wordt geduwd of getrokken (afhankelijk van de manier waarop het blad is geïnstalleerd) over het oppervlak van het werkstuk. De schaafrasp is snel en eenvoudig te gebruiken. Echter, een negatief aspect aan het gereedschap is dat het een grove afwerking achterlaat op het werkstuk, wat betekent dat het oppervlak nabewerking nodig is.

schaafrasp

Blad

Het blad is geperforeerd met de randen van de gaatjes buiten. De randen zijn geslepen, en 45 graden ten opzichte van het blad gepositioneerd. Door de open structuur van het blad wordt het afvalschaafsel snel afgevoerd door de gaten. Het blad wordt gemaakt van gehard staal. Gehard staal wordt gebruikt omdat het geen onderhoud nodig is vanwege de corrosiebestendige eigenschappen.

Schaafrasp blad

Gebruik:

De schaafrasp wordt vaak gebruikt voor houtbewerking omdat het gemakkelijk te controleren gereedschap is, en je kunt er in een snel tempo veel ongewenst materiaal me verwijderen. Maar naast hout kan de schaafrasp ook worden gebruikt op diverse andere materialen, zoals kunststof, aluminium, koper, laminaten, schuim en gips.

Uitvoeringen:

Er zijn verschillende types beschikbaar, met diverse stijlen van het blad en handvat. De kleinere soorten kunnen worden gebruikt met één hand, terwijl grotere types zijn ontworpen om met twee handen te gebruiken.