Je hebt rauhfaser en rauhfaser. Oneffenheden vallen minder op als je een muur met wat grover rauhfaser behangt. Bij een moderne inrichting past een fijne structuur beter en voor een rustieke stijl leent grof rauhfaser zich weer goed. Zelf rauhfaserbehang plakken volgt u ons stappenplan.

Stap 1
Omdat rauhfaser een zwaar behang is, moet u de behanglijm exact volgens gebruiksaanwijzing aanmaken. Strooi het poeder goed verdeeld (schudden) in het water.

Stap 2
Ook rauhfaser wordt in de richting van het licht (van het raam af) behangen. Stel de eerste baan op elke muur recht met het schietlood. Bij een rolbreedte van 53 cm houdt u 55 cm afstand vanuit de hoek. Zo blijft de markering zichtbaar als u de eerste baan plakt.

Stap 3
Smeer 3 tot 4 banen rauhfaser vanuit het midden naar de rand in (baanlengte = muurhoogte + 10 cm). Als u een helft hebt ingesmeerd, trekt u de bovenste baan een stuk door. Zo voorkomt u dat de tafel onder de lijm komt.

Sla de bovenkant van de baan telkens voor derde deel om, de onderkant voor 2/3. Na een inweektijd van 10-15 minuten begint u met de als eerste ingesmeerde baan. Zo krijgen alle banen ongeveer dezelfde inweektijd.

Stap 4
Plak de eerste baan zó dat hij in de hoek en bij vloer en plafond zeker zo’n 5 cm oversteekt.

Stap 5
Druk de rauhfaser nu aan met een schuimroller of een behangborstel. Zo blijft de oppervlaktestructuur – ook van grovere rauhfaser – mooi behouden.

Stap 6
Langs de snijliniaal wordt het overstekende behang voorzichtig afgescheurd of (veiliger) afgesneden. Als de overgang naar het plafond niet goed recht is, moet u een kortere liniaal nemen. Druk ook beneden de behangbaan met de snijliniaal tegen de muur en scheur of snij de overstek af. De snijliniaal verhindert dat het behang inscheurt.

Stap 7
Zo plakt u baan voor baan tegen elkaar. Met een nadenroller drukt u tot slot de banen langs de naden aan, om te voorkomen dat ze door snelle droging gaan wijken.

Stap 8
Buiten- en binnenhoeken vragen om speciale aandacht. Bij buitenhoeken laat u het behang oversteken (hier vanaf rechts). De overstek snijdt u met een hobbymes in een zagende beweging af. Behang nu vanaf de andere kant. Om ook hier glad langs de muur te kunnen snijden, slaat u de vorige baan een stukje terug.

Stap 9
Nu drukt u beide banen stevig tegen elkaar. Om de naad mooi te sluiten, gaat u met een stukje behang (of kwastje) met wat lijm over de buitenhoek. De naad is dan niet meer zichtbaar.

Bij binnenhoeken scheurt u de overstekende rauhfaser links en rechts langs de snijliniaal weg. Ook hier moet u met een stukje behang en wat lijm de naad nabewerken.

Stap 10
Bij vensterbanken werkt u als volgt: ter hoogte van het midden van de vensterbank knipt u het behang loodrecht in. Knip niet te diep.

Met een scherp hobbymes maakt u ter hoogte van de vensterbank een T-snede. Bij een bot mes kan de rauhfaser inscheuren.

Het stuk behang onder de vensterbank kunt u gewoon aandrukken. Boven de vensterbank handelt u als bij een buitenhoek.

Stap 11
Stopcontacten en schakelaars komt u natuurlijk ook tegen. Controleer, voordat u de afdekplaat van een stopcontact schroeft, eerst of de spanning eraf is. Pas daarna kunt u de rauhfaser kruisvormig inknippen en dan rondom wegknippen.

Stap 12
Nu kunt u de rauhfaser in de gewenste kleur schilderen. Omdat je met een roller maar lastig in de hoeken komt, kunt u die het best vooraf met een brede radiatorkwast schilderen. Net als de overgang naar het plafond.

Stap 13
De rest kunt u er dan met de roller meteen achteraan schilderen. Zet eerst (lichtjes) de verfbanen dwars op en rol ze daarna loodrecht en overlappend uit.

Gereedschappen

Materialen

Nog meer informatie over behangen.