Een houten vloer schuren wordt in de regel met twee machines gedaan: een parketschuurmachine voor de grote oppervlakken en een kleine bandschuurmachine voor de randen. Deze machines zijn heel lawaaierig en produceren erg veel stof, dus draag oorbeschermers en een stofmasker.

Houten vloer schuren met parketschuurmachine

Een parketschuurmachine is geen gereedschap dat u in huis heeft, maar is te huur bij de bouwmarkten en verhuurbedrijven.

De voorbereiding

Controleer of alle vloerdelen goed vastzitten. Gesplinterde, beschadigde of sterk gesleten vloerdelen vervangen. Zijn er tussen de delen veel open naden te zien, deze dan dichten. Alle boven het houtoppervlak uitstekende nagels, schroeven en dergelijke met een knijptang uittrekken, of de koppen ervan met een drevel diep indrijven. Meer informatie: Reparatie en vervanging van vloerplanken

De houten vloer schuren

Bevestig een schuurband om de rol op de parketschuurmachine; zorg dat hij zo strak mogelijk zit, zodat de kans op scheuren tijdens het werk minimaal is. Zet de machine aan terwijl de schuurband nog niet op de vloer rust. Beweeg de machine rustig naar voren en laat hem ondertussen voorzichtig zakken, zodat de schuurband al in contact met de vloer is voordat het volle gewicht van de machine op de planken rust. Haal het schuurgedeelte van de machine bij het keren van de vloer, zo voorkomt u dat u diepe krassen in de vloer maakt.

Heel ongelijke of kromgetrokken planken zijn eerder vlak als u ze eerst diagonaal schuurt. Wanneer de planken vlak zijn, schuurt u ze in de lengterichting om de schuine schuursporen weg te halen; het lijkt een beetje op grasmaaien geduldig baantjes trekken. Vervang de schuurband zo nu en dan, omdat deze slijt en dan minder goed schuurt, en leeg de stofzak als hij voor een derde vol is om te voorkomen dat de machine het gaat rondblazen.

Bevestig als de vloer overal vlak is schuurpapier van dezelfde gradatie om de kleine bandschuurmachine, en schuur de randen van de vloer. Houd er rekening mee dat deze machine van u wegloopt, hetgeen vermoeiend kan zijn voor de rug.

Houten vloer schuren met parketschuurmachine, band verwisselen

Zijn de randen klaar, schuif dan een iets fijnere band om de parketschuurmachine. Meestal hoeft u maar drie of vier keer te schuren voordat u kunt overstappen op een graadje fijner schuurpapier. Doe eerst weer de randen met de bandmachine en schuurpapier van dezelfde dikte als op de grote schuurmachine. Schuur hoeken en andere ontoegankelijke plekjes met een handschuurmachine of met de hand.

Zuig het stof op en neem ook de tijd om vuil uit de kieren tussen de planken weg te zuigen, anders komt er straks tijdens het beitsen, verven of lakken allemaal vuil aan uw kwast en is het resultaat bedorven.

Houten vloer schuren met parketschuurmachine, schoonmaken

Extra tips

  • Ontvet vloeren die in de was zijn gezet altijd, ook als u de vloer gaat schuren, want de was kan smelten door het schuren en nog verder in de vloer dringen. Ga twee of drie keer met in terpentine gedrenkte staalwol over de vloer om ervoor te zorgen dat er geen spoortje was meer op zit, en daarna nog een keer met een schone doek.
  • U kunt oude verf met chemicaliën of door verhitting verwijderen. Let erop dat u het hout niet schroeit als u een verfbrander gebruikt. Schuur restjes met de hand weg.
  • Gaat u de vloer afwerken met dekkende verf, vul gaten en kieren dan rustig op met vloeibaar hout; hier is na het schilderen niets meer van te zien. Vul de gaten op en schuur ze na droging glad met schuurpapier.