Een overzicht van de meest gebruikte ‘ Gereedschap en hulpmiddelen om tapijt te leggen ’.


Gereedschap en hulpmiddelen om tapijt te leggen, duimstok, rolmaat, potlood

Duimstok, rolmaat, potlood

Voor alle vloerbedekkingen geldt: goed gemeten is half gelegd. Om precies de juiste maat te vinden, heeft u een duimstok nodig. Voor grote ruimtes is een rolmaat handiger. Vooral bij dure vloerbedekking komt het aan op precies meten. Verder zijn potlood en papier onmisbaar.


Gereedschap en hulpmiddelen om tapijt te leggen, plamuurmes, pleisterspaan

Plamuurmes, pleisterspaan

Om oneffenheden in de onderlaag weg te werken, kan men een plamuurmes gebruiken. Bij harde onderlagen gebruikt u een plamuurmes met scherp blad, bij zachtere onderlagen een ‘stomp’ plamuurmes. Voor het verdelen van zelfvloeiende egaliseerpasta’s heeft men een pleisterspaan nodig.


Gereedschap en hulpmiddelen om tapijt te leggen, lijmkam, verfroller

Lijmkam, verfroller

U kunt het tapijt over de gehele breedte vastlijmen. Afhankelijk van de structuur van de tapijtrug heeft u voor het aanbrengen van de lijm een bijbehorende lijmkam nodig: hoe meer structuur de achterkant van het tapijt heeft, hoe grover de tanden moeten zijn. Welke karteling u nodig heeft, geven de lijmfabrikanten aan op het tapijt. Dunne (revisie-)lijm kan het beste met een verfroller worden opgebracht.


Gereedschap en hulpmiddelen om tapijt te leggen, dubbelzijdig plakband

Dubbelzijdig plakband

Bij tapijt in vertrekken kleiner dan 20 m2 en bij zware vloerbedekking is het voldoende om het tapijt aan de randen en de overgangen met aangrenzende vloerbedekking vast te zetten met dubbelzijdig plakband. Deze methode lijkt op het eerste gezicht heel eenvoudig. Toch moet u heel zorgvuldig te werk gaan, omdat de kleefkracht enorm is en latere correcties nauwelijks mogelijk zijn.


Gereedschap en hulpmiddelen om tapijt te leggen, stanleymes, schaar, tapijtsnijder

Stanleymes, schaar, tapijtsnijder

Het belangrijkste stuk gereedschap bij het leggen van tapijt is een (ergonomisch) stanleymes met een glad of haakvormig mesje en een tapijtschaar. Voor het snijden van tapijt met compacte schuimrubberen achterkant is een tapijtsnijder geschikt. U moet niet proberen losse draden af te trekken; knip deze met een kleine schaar af.


Gereedschap en hulpmiddelen om tapijt te leggen, oprolbare tapijtliniaal, liniaal

Oprolbare tapijtliniaal, liniaal

Recht snijden uit de losse pols vergt veel oefening. Zuivere sneden langs de muur zijn mogelijk met een tapijtliniaal en deurlinaal. Lange sneden midden in het vertrek, bijvoorbeeld bij twee aangrenzende tapijtstroken, gaan het beste met een oprolbare tapijtliniaal. Met een deurliniaal kunt u de vloerbedekking precies op maat snijden.


Gereedschap en hulpmiddelen om tapijt te leggen, naadklem

Naadklem

Kent u dat? U heeft het tapijt helemaal met lijm ingesmeerd, u klapt de stroken naar elkaar toe en ze passen niet meer precies. Met een naadklem kun je kleinere, open naden dichttrekken.


Gereedschap en hulpmiddelen om tapijt te leggen, kniebeschermers

Kniebeschermers

Uw knieën hebben bij het tapijt leggen veel te lijden. Vooral als u veel moet snijden, bijvoorbeeld in ruimtes met vooruitspringende muurdelen, veel deuren, of als de vloerbedekking om de verwarmingsbuizen heen gelegd moet worden, zijn gevoerde kniebeschermers heel nuttig. Ook bij kniebeschermers zijn er verschillen in kwaliteit, hetgeen tot uitdrukking komt in het draagcomfort.


Nog meer informatie over tapijt