Hoge ereprijs (Veronica en veronicastrum) worden vooral om de in diverse blauwe tinten bloeiende bloemen gewaardeerd. Enkele rassen laten echter ook witte of roze bloemen zien. De hoge planten vallen al van verre op.

Veronica longifolia (lange ereprijs) heeft lange, slanke aarvormige bloeiwijzen met talrijke middelblauwe bloemen op vertakte stengels. Bijzonder populair zijn de donkerblauwe ‘Blauriesin’ en de witbloeiende ‘Schneeriesin’, die beide 80-90 cm hoog kunnen worden. ‘Blaubart’ heeft diepblauwe bloemen en wordt 50 cm hoog.

Veronicastrum virginicum werd vroeger tot het geslacht Veronica gerekend. De planten hebben breed vertakte, kaars vormige bloeiwijzen die uit talrijke afzonderlijke, bleekblauwe bloemen bestaan. Deze imposante vaste plant kan een hoogte bereiken van maximaal 2 m, maar valt dan gemakkelijk uiteen. Iets kleiner zijn de roze rassen ‘Roseum’ en ‘Alboroseum’ en de witte ‘Album’.

Eigenschappen

  Soort:

   Meerjarig

  Bloeiperiode:

   Juli, Augustus, September

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Voedselrijk, Vochtig

  Hoogte tot:Latijns/wetenschappelijke naam:

   Veronica longifolia, Veronicastrum virginicum

  De standplaats van de Hoge ereprijs

  Beide geslachten zijn in de natuur thuis op vochtige weilanden, aan de rand van beekjes en op zonnige, open plekken in het bos. Het zijn dan ook ideale planten voor de rand van een natuurlijk aangelegde tuinvijver. Daar vinden ze voldoende vochtige grond en kunnen ze zich optimaal ontplooien. Een andere gunstige standplaats is aan de rand van een groep houtige gewassen. Veronica longifolia past ook uitstekend in borders van vaste planten, zolang de grond maar vochtig genoeg is. Aangezien vooral de hoge planten gemakkelijk omvallen, verdient het aanbeveling om ze voorzichtigheidshalve op te binden. Kies voor de planten een zonnige standplaats.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Dit is een gunstige plant tijd. Houd oudere planten gezond en groeikrachtig door ze om de drie tot vijf jaar in het voorjaar te delen. Wacht met het opgraven van de planten tot een bewolkte dag. Bind de planten op tijd aan stokken of houders vast, zodat ze ongestoord kunnen groeien. Verwijder uitgebloeide bloemen bij de inplant. Dit bevordert de vorming van nieuwe bloemen. Geef bij droogte rijkelijk water en geef om de vier weken vloeibare mest. Snij de vaste planten een handbreed boven de grond af. Met compost en bladeren afdekken.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voor- of najaar gezonde containerplanten met ontwikkelde wortels. Koop nooit planten met gele bladeren, bladeren met gaten of bladeren met donkere vlekken. Vlekken kunnen duiden op een schimmelaantasting. Als de planten veel bladeren ontwikkelen of gaan knakken, is mogelijk de grond te voedselrijk. Geef minder mest en ondersteun de planten. Beschut tegen de wind, gedijen veronica en veronicastrum het best. Zon. Veronica en veronicastrum geven de voorkeur aan een standplaats in de volle zon, waar ze regelmatig water krijgen. Lichte schaduw wordt verdragen. Vochtige, voedselrijke grond. Bijna moerassige leemgrond is het beste. Langdurig natte bladeren of een vochtig warme omgeving kunnen tot meeldauw leiden. Op de bladeren verschijnen dan bleke vlekken met een grijze, poederachtige aanslag. Verwijder aangetaste delen en behandel de planten in ernstige gevallen met een fungicide.