Portulaca’s vormen met hun kruipende, vertakte stelen laagblijvende pollen. Ze zijn bedekt met naaldvormige, vlezige bladeren. De enkelvoudige of licht gevulde, zijdeachtige bloemen in schitterende gele, oranje, roze, rode of witte tinten gaan doorgaans alleen bij zon open. Het zaad word vaak als mengsel aangeboden.

 • Portulaca grandiflora is als mengsel met enkelvoudige of gevulde bloemen verkrijgbaar. Er worden ook afzonderlijke, grootbloemige rassen aangeboden, bijvoorbeeld ‘Sunshine’ (halfgevuld, vroegbloeiend), ‘Sundance’ (halfgevuld, bloemen blijven ook bij zwakke zon geopend), ‘Cupido’ of ‘Calypso’.
 • Portulaca umbraticola met iets kleinere bloemen is ook in afzonderlijk gekleurde rassen te krijgen, bijvoorbeeld als ‘Aprikot’, ‘Schwefelgelb’ en ‘Karminrot’.

Zaai begin mei in de volle grond. Dek het zaad niet af, druk het wel aan.

Portulaca Eigenschappen

Soort: 

  Eenjarig

Bloeiperiode: 

  Juni, Juli, Augustus, September

Bijzonderheden: 

  Bodembedekker

Standplaats: 

  Zon

Grond: 

  Doorlatend

Hoogte tot: 

  20 cm

Latijns/wetenschappelijke naam: 

  Portulaca

De standplaats van de Portulaca

Deze vrolijk gekleurde bloemen gedijen het best op zeer warme, droge standplaatsen. In de rotstuin of op warme hellingen zijn het onvermoeibaar bloeiende en kleurrijke bodembedekkers. Ze woekeren ook over stenen en stapelmuren of omlijsten een oprit van grind. Ze gedijen bijzonder goed langs een pad. Ze voelen zich in de door stenen weerkaatste warmte bijzonder op hun gemak. Behalve in de tuin is portulaca ook in kuipen, balkonbakken en hangmandjes decoratief. Vooral Portulaca umbraticola is bij uitstek geschikt als balkonplant. Plant portulaca nabij een zonnig terras of in kuipen, zodat u van dichtbij plezier kunt beleven aan de schitterende bloemen. Geef bij langdurige hitte wat water om de bloei te bevorderen.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai vanaf half maart in schalen of potten. De jonge planten pas na de laatste vorst uitplanten. U kunt ook vanaf begin mei buiten breeduit zaaien of in ondiepe voren. Dun de zaailingen uit op 15-20 cm afstand. Geef de planten om de vier weken een kleine dosis vloeibare mest, vanaf het moment dat er bloemen verschijnen. Plant voor de eerste vorst enkele portulaca’s in potten en zet deze in huis op een zonnige vensterbank. In het volgende voorjaar kunt u er stekken van nemen, die dan bijzonder vroeg gaan bloeien.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar vers zaad en kweek de planten zelf op. U kunt ook jonge planten in setjes van zes stuks kopen. Koop nooit planten met verlepte of gele bladeren. Controleer ook de stengels en knoppen op bladluizen. Portulaca is in principe ongevoelig voor droogte. Maar als u de planten bij grote hitte wat water geeft, bloeien ze uitbundiger. Het zaad van portulaca kunt u gemakkelijk oogsten. Bewaar het op een droge, donkere en koele plek. Volle zon. Portulaca is een plant die van warmte houdt en op zeer warme, droge plaatsen uitstekend gedijt. Zandige, doorlatende grond. In zware kleigrond kunnen de planten gemakkelijk rotten. Werk er veel zand en compost door. Bij aantasting door trips lijken de bladeren van portulaca zilverachtig gespikkeld. De slanke, ongeveer 1 cm lange insecten zuigen het sap uit de planten. Tot op zekere hoogte kunt u een aantasting voorkomen door de planten nooit uit te laten drogen. Behandel aangetaste planten met een insecticide.