Dimorphotheca’s zijn planten uit de Composietenfamilie. Ze zijn thuis in de Kaapprovincie. In ons klimaat worden de planten overwegend eenjarig gekweekt. Voornamelijk twee soorten doen het goed in de tuin, beide zijn zonaanbidders. De bloemen die van juni tot september verschijnen openen zich alleen in de zon, ’s middags gaan ze weer dicht.

Dimorphotheca sinuata heeft 5 cm grote, stralend oranje bloemen met een diep violette basis. ‘Sommermode’ is een zaadmengsel met witte, gele, zalmkleurige en oranje bloemen. De planten worden 30 cm hoog. ‘Tetra Goliath’ heeft bijzonder grote, oranje bloemen met bruine hartjes en kan 50 cm hoog worden.

Dimorphotheca pluvialis wordt ook wel satijnbloem genoemd. Kenmerkend voor deze soort zijn de van boven witte en aan de onderkant violette of purperkleurige bloemhoofdjes. ‘Polarstern’ bloeit wit met diepblauwe hartjes, ‘Pink Polarstern’ lila roze met blauwe hartjes. Beide rassen bereiken een hoogte van 40 cm.

De bloemen van andere rassen kunnen soms bizarre vormen hebben.

Dimorphotheca Eigenschappen

   
  Soort:Eenjarig
  Bloeiperiode:Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats:Zon
  Grond:Doorlatend
  Hoogte tot:50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam:DimorphothecaDe standplaats van de Dimorphotheca

Met dimorphotheca’s zet u op warme, zonnige standplaatsen opvallende, fleurige accenten. In een border met vaste planten kunnen ze voor extra kleur zorgen. Een andere goede standplaats is bij het terras. In de rotstuin voelen dimorphotheca’s zich bijzonder thuis en mogen er, in kleine groepjes geplant, eigenlijk niet ontbreken. Aan de zonkant van een stapelmuurtje vinden de planten ideale condities. Ook voor kuipen en balkonbakken zijn deze planten geschikt. U kunt ze goed met andere droogteminnende planten combineren.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai de planten vanaf half maart binnenshuis in afzonderlijke potten, twee tot drie zaadjes per pot. Dun met aarde afdekken en bij 15°C laten kiemen. Daarna wat koeler (12°C) en luchtig houden, zodat de planten niet te lang worden. Vanaf begin mei de jonge planten buiten geleidelijk afharden. In de tweede helft van mei de zelf opgekweekte of gekochte dimorphotheca’s in de volle grond planten. Geef maandelijks vloeibare mest. Uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar krachtige jonge planten in potten. U kunt ook vers zaad kopen. Koop nooit planten die er ziek uitzien of waarvan de wortels al uit het potgat groeien. Neem ook geen oud zaad. In kuipen en plantenbakken gedijen de planten ook. Ze zijn goed met andere planten te combineren. Voor de overwintering kunt u dimorphotheca’s opgraven, in potten planten en binnenshuis op een lichte en vorstvrije plaats zetten. Zon. De planten hebben een warme en beschutte standplaats in de zon nodig. Doorlatende, zandhoudende grond. Deze mag maar matig vochtig zijn, omdat dimorphotheca’s gevoelig zijn voor stilstaand water rond de wortels. Echte meeldauw komt voor bij warm en droog weer, vooral als de planten ook nog veel stikstof krijgen. Deze schimmelziekte is te herkennen aan een witte aanslag op de plant. Geef de planten preventief bij droogte water en geef weinig mest. Ernstig aangetaste planten moeten worden vernietigd.