Of je nou een fervente doe-het-zelver bent of een enthousiasteling met twee linkerhanden: tijdens het klussen kan er altijd wel iets mis gaan. Met deze tips zorg je dat de klus sneller én veiliger geklaard wordt. Ook lees je of schade tijdens het klussen door je woonverzekering wordt vergoed.

Schade door klussen: wel of niet gedekt?

Natuurlijk ga je niet aan de slag zonder een goede inboedel- én opstalverzekering. Je inboedelverzekering dekt schade aan je spullen in huis, zoals je meubels, tv en telefoon. Je opstalverzekering is er voor schade aan je huis zelf en alles wat hieraan vastzit. Denk aan de vloer, de leidingen, het dak en de schuur.

Voordat je aan het klussen slaat, is het goed om te weten dat schade die je zelf aan je huis of spullen veroorzaakt niet gedekt wordt. Als je de tv tijdens het verplaatsen per ongeluk laat vallen, dan wordt dit dus niet gedekt. Maar indirecte schade wordt vaak wél vergoed. Bijvoorbeeld als je je boormachine van de trap laat vallen waardoor je nieuwe houten vloer beschadigd raakt.

Dus weet je niet zeker of je een ingewikkelde klus tot een goed einde kan brengen? Besteed het dan uit aan een specialist of klusjesman. Mocht er iets misgaan, dan wordt de schade via diegene gedekt.

Tip 1: Maak een plan

Je kent het wel: last-minute kom je erachter dat je een speciaal schroefje mist en wéér naar de bouwmarkt moet. Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Plan daarom minstens een dag van tevoren wat je gaat doen en wat je daarvoor nodig hebt. Zo kun je zorgen dat je echt alles in huis hebt.

Tip 2: Test je gereedschap

Loop van tevoren ook na of je gereedschap goed werkt en of je beschikt over alle nodige apparatuur. Merk je bijvoorbeeld dat je boormachine of slijptol hapert? Huur dan een exemplaar bij de bouwmarkt of leen het van je vrienden, buren of familie. Als je voor het eerst met een bepaald apparaat gaat werken, lees dan altijd goed de handleiding door.

Tip 3: Wees extra voorzichtig met bepaalde tools

Tijdens het klussen kun je ernstig gewond raken: het komt regelmatig voor dat klussers blijvend letsel oplopen. Dit komt vaak door het gebruik van een zaag, met name een cirkelzaag en de kettingzaag, of een stanleymes. Wees dus extra voorzichtig als je deze dingen gebruikt. En gebruik gereedschap altijd alleen waar het voor bedoeld is.

Tip 4: Zorg voor een veilige werkplek

Een veilige werkplek is goed verlicht, goed geventileerd en netjes opgeruimd. Berg gereedschap, materialen, kabels en andere losse spullen altijd meteen op na gebruik. Als je ze rond laat slingeren kan iemand erover struikelen of zich eraan stoten. Stop met klussen als je moe bent, of je aandacht er niet meer bij kan houden. En zorg dat er altijd iemand binnen ‘roepafstand’ is, zodat diegene hulp kan inschakelen als je iets overkomt.