De nectarine (Prunus persica nucipersica) is een variëteit van de perzik, maar heeft in tegenstelling tot de perzik een gladde, onbehaarde schil. De rijpe vruchten zijn sappig, zoet en aromatisch en bevatten veel vitamine C, mineralen en vezels. De bloemen en het hout zijn vorstgevoelig. Vrijstaand in de tuin, heeft een nectarineboom dan ook een zeer beschermde plaats nodig. Beter is het de nectarine als leiboom tegen een zuidgevel te kweken of in een kuip op het terras.

Nectarines worden doorgaans als laagstammen (stamhoogte 1-1,5 m) aangeboden. Ze ontwikkelen een afgeplatte, bolvormige kroon die ook in vaasvorm gesnoeid aantrekkelijk is. De bomen dragen voor de eerste keer vruchten als ze twee jaar oud zijn. De hier beschreven rassen zijn zelfbestuivend, het is dus voldoende om één boom te planten.

De opbrengst is afhankelijk van het weer. Vorst in het voorjaar is zeer schadelijk voor de bloemen en knoppen en leidt tot een verminderde oogst. Informeer bij een boomkwekerij naar rassen die bestand zijn tegen het klimaat in uw streek en plant de bomen op een beschutte plaats. Bij langdurige droogte vallen de vruchten voortijdig af. Daarnaast smaken ze minder goed. Geef daarom regelmatig water. Bij het oogsten mag u geen druk op de vruchten uitoefenen, beurse plekken rotten snel. Nectarines kunt u enkele dagen bewaren; in de koeling ongeveer twee weken.

Nectarine Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   Maart, April

  Bijzonderheden:

   Eetbare delen

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   5 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Prunus persica nucipersica

   

  Enkele nectarine rassen

  • Snowqueen: Witvlezige, middelgrote, rond ovale vruchten; schil rood met geel; oogst eind juli en begin augustus.
  • Nectared: Geelvlezige, middelgrote, rond ovale vruchten; schil intens rood met oranjegeel; oogst half augustus.
  • Independence: Geelvlezige, middelgrote, rond ovale tot ovale vruchten; schil stralendrood met oranje; oogst half augustus.
  • Sonnengold: Geelvlezige, middelgrote, rond ovale vruchten; schil rood met goudgeel; oogst half augustus.
  • Humboldt: Goudgeelvlezige, middelgrote, rond ovale vruchten; schil gelig oranje met karmijnrood; oogst half tot eind augustus.
  • Flavourtop: Geelvlezige, middelgrote tot grote, zeer ovale vruchten; schil donkerrood met witachtig geel; oogst eind augustus.
  • Nektarose: Groenachtig witvlezige, middelgrote, rond ovale vruchten; schil bruinrood met groengeel; oogst eind augustus.
  • Red Gold: Geelvlezige, grote, rond ovale vruchten; schil stralendrood met oranjegeel; oogst begin tot eind september.

  Tip:

  Nectarines gedijen ook in kuipen op zonnige en beschutte standplaatsen. In de handel zijn speciaal hiervoor gekweekte boompjes verkrijgbaar. De kuipen moeten een doorsnee van 40-50 cm hebben. Een afvoergat en een laag hydrokorrels zijn belangrijk om te voorkomen dat er water rond de wortels blijft staan. Geef tot half augustus één keer per maand vloeibare mest. Licht en koel binnenshuis laten overwinteren.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Plant nectarines zodra de grond vorstvrij is. Snoei kuipplanten naar behoefte om een mooie vorm te behouden. Laagstammen regelmatig snoeien. Aangezien de vruchten alleen op eenjarig hout verschijnen, zorgt u op deze wijze voor hogere opbrengsten. Verwijder zwakke of kruislings groeiende takken. Grotere bomen krijgen een holle kroon als u de harttak afzaagt. Daardoor komt er meer licht in het centrum van de kroon. Oogst de rijpe vruchten. Voor de eerste vorst de stam behandelen met een middel tegen bevriezing. Kuipplanten binnen halen.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het vroege voorjaar stevige, jonge bomen met of zonder kluit. Containerplanten zijn ook te koop in de zomer of in het najaar. Koop nooit bomen die jonger zijn dan twee jaar of die schrale, ongelijke takken hebben. Ieder voorjaar goed ingewortelde bomen volledige mest geven en de wortelzone met compost bedekken. Nectarines zijn rijp als ze iets meegeven wanneer u er op drukt. Ze moeten fruitig geuren en makkelijk los laten van de steel. Zon. Ze hebben ten minste vier tot zes uur zon per dag nodig en een standplaats zonder ‘late vorst’. Leemhoudende, humusrijke grond. Een goede doorlatendheid is belangrijk, omdat de bomen gevoelig zijn voor wortelrot. Kroezigheid veroorzaakt blaren en zwellingen op de bladeren. De blaren worden later rood of wit, de bladeren draaien om en vallen af. Verwijder en vernietig alle aangetaste bladeren en takken. Een ernstige aantasting met een koperhoudende fungicide behandelen. Laat u in de vakhandel adviseren.