Hazelaars kunnen in enkele jaren tot zeer grote struiken uitgroeien. Wilt u ook de vruchten (noten) oogsten, dan verdient het aanbeveling niet de botanische soort Corylus avellana te kiezen, maar een daaruit ontwikkeld ras. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee groepen vruchten: zellernoten en lambertsnoten.
Zellernoten zijn rondachtig en alleen aan de onderkant door vruchtbladeren omhuld. Lambertsnoten daarentegen zijn langwerpig en gehuld in een enkel langwerpig vruchtblad tot ze volledig rijp zijn. Er zijn tussen beide groepen echter ook talrijke overgangsvormen, waaronder noten met een rode schil.
De bloei en de mogelijkheden voor bevruchting zijn van groot belang voor de latere oogst. Iedere struik heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De bekende gele katjes zijn mannelijk. De vrouwelijke bloemen zitten onopvallend verstopt in de bladoksels. De mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde struik bloeien vaak niet tegelijkertijd. Een bevruchting komt daardoor beter tot stand als er nog andere hazelaars in de buurt staan. De bestuiving zelf gebeurt door de wind.
Hazelaars zijn als wortel echte, dat wil zeggen onveredelde struiken, en als veredelde planten verkrijgbaar. Veredelde struiken dragen meestal sneller en meer vruchten. Als u een of meer hazelaars in uw tuin wilt planten, denk dan van tevoren over een aantal dingen na. Deze grote struiken kunnen goed worden ingepast in een natuurlijke haagbeplanting. Ze passen uitstekend in een grote tuin, vooral als solitair met een mooie onderbeplanting. Ook in een ruime, natuurlijk aangelegde tuin is er wel plaats voor de struik. Voor een kleine tuin is hij ongeschikt.