Het vergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica) is een tweejarige plant voor de lentetuin. De kleine bloempjes zijn overwegend hemelsblauw met een wit of geel hartje. Er zijn echter ook rassen met witte of roze bloemen. De sierlijke planten geven de voorkeur aan een zonnige tot halfbeschaduwde plaats en hebben losse grond nodig.

Intensblauwe rassen zijn ‘Indigo Compacta’(30 cm), ‘Blaues Wunder’(30 cm, grootbloemig) en ‘Blaue Kugel’(15 cm, bolvormige groeiwijze). Roze bloeien ‘Rosa Traum’(20 cm) en ‘Rosa Kugel'(15 cm). Een goed wit ras is ‘Weiße Kugel’(15 cm).

Het moeras-vergeet-mij-nietje (Myosotis palustris) is een meerjarige vaste plant die van een vochtige standplaats houdt. Er bestaan eveneens vele rassen.

Vergeet-mij-nietje Eigenschappen

  Soort:

   Tweejarig, Meerjarig

  Bloeiperiode:

   Maart, April, Mei

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Geurend

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Vochtig, Vet

  Hoogte tot:

   50 cm

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Myosotis sylvatica

  De standplaats van de Vergeet-mij-nietje

  Het moeras-vergeet-mij-nietje is van nature thuis aan de vochtige oevers van vijvers of beekjes. De plant gedijt zelfs op plaatsen die af en toe onder water komen te staan. In borders of perken tussen andere lentebloemen is het vergeet-mij-nietje prachtig. Ook als randbeplanting van een als door de natuurgeschapen tuinpad zijn vergeet-mij-nietjes bijzonder aantrekkelijk. U kunt de planten zelfs tussen de stenen van een rotstuin zetten. In grotere groepen onder een boom verspreiden vergeet-mij-nietjes een bijna nostalgische sfeer.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Jonge planten kopen en planten. Uitgebloeide vergeet-mij-nietjes helemaal terug snijden. De delen op de compost of om zichzelf uit te zaaien op het perk leggen. Vergeet-mij-nietjes in juni/juli in een zaaibed zaaien en voortdurend vochtig houden. Verspeen de zaailingen in turf potten of direct ter plaatse. In oktober de zelf gekweekte jonge planten op de gewenste plaats planten. Bedek de grond met mulch.Als u in het voorjaar kant-en-klare jonge planten wilt kopen, moet u nu de grond losmaken, wieden en compost door de aarde werken.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop jonge, groene planten die knoppen beginnen te ontwikkelen, in potten van 10 cm of koop zaad. Koop nooit planten waarvan de bladeren een witte aanslag vertonen. Planten zonder knoppen bloeien pas in het volgende jaar. Halfschaduw. Planten die de hele dag in de volle zon staan verbleken en zijn spoedig uitgebloeid. Vochtige, voedselrijke grond. Verrijk lichte grond met compost. Dan kan de aarde beter vocht vasthouden. Veel rassen zijn ook goede snijbloemen. Gebruik daarvoor alleen scheuten waarvan de knoppen nog niet volledig bloeien. U kunt gemakkelijk wat vergeet-mij-nietjes uit uw border ergens anders laten verder groeien. Vergeet-mij-nietjes zijn, als de aarde te droog is, vatbaar voor echte meeldauw. Deze schimmelziekte is herkenbaar aan de poederachtige aanslag op de bladeren. Houd de grond gelijkmatig vochtig. Verrijk deze zonodig met compost. Verwijder zieke planten.