De rassen van de Tazetta Groep zijn ontstaan uit kruisingen van de uit het Middellandse-Zeegebied afkomstige, vorstgevoelige soort Narcissus tazetta met de sterke Narcissus poeticus (poëticus- of dichternarcis). Ze worden zeer gewaardeerd, voornamelijk door de geurende, dichte trossen van vier tot tien bloemen per stengel. Tazetta narcissen zijn vorstgevoelig en hebben ’s winters in de volle grond bescherming nodig. Anderzijds zijn ze ideaal om in de kamer vervroegd in bloei te worden gebracht.

Melkwitte bloemen, bij het ontluiken met een gele waas overtrokken, heeft ‘Silver Chimes’, een ras dat zeer vorstgevoelig is.

Gele bloemen maken de laatbloeiende ‘Yellow Cheerfulness’ tot een aantrekkelijke blikvanger. De kleine bloemen zijn dichtgevuld.

Tweekleurige bloemen komen binnen deze groep ook vaak voor. Crèmewit met geel straalt de vroegbloeiende ‘Minnow’. ‘Geranium’ en ‘Laurens Koster’ bloeien wit met een oranjegele bij kroon, ‘Orange Wonder’ wit met oranje en ‘Scarlet Gem’ goudgeel met oranjerood. Deze rassen zijn geschikt voor de tuin en voor een vervroegde bloei in de kamer. De gevoelige, wit met oranjerood bloeiende ‘Cragford’ is daarvoor eveneens zeer geschikt.

Bijzonder populair is ‘Paper White’, een ras dat tot 15 sterk geurende, stervormige witte bloemen per stengel kan krijgen. De planten zijn niet winterhard en worden in ons klimaat voornamelijk voor de vervroegde bloei rond Kerstmis als kamerplanten aangeboden.

Tazetta narcis Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:April, Mei
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Geurend
  Standplaats:Zon, Halfschaduw
  Grond:Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot:50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam:Narcissus Tazetta GroepDe standplaats van de Tazetta narcis

Plant tazetta narcissen altijd in groepen, in de tuin bij voorkeur op een warme en beschutte plaats. In de rotstuin komen deze narcissen mooi uit naast andere voorjaarsbloeiers. Nabij het terras of langs het tuinpad geplaatst kunt u goed van de heerlijke geur genieten. Ook in schalen kunnen deze narcissen goed worden gekweekt en zelfs al voor de kerstdagen vervroegd in bloei worden gebracht. Nog beter gaat dit met speciaal voorbehandelde bollen, die in het late najaar te koop zijn. Het duurt in het algemeen maar drie tot vier weken voor ze bloeien.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Uitgebloeide bloemen verwijderen, maar de bladeren volledig laten afsterven. Daarna kunt u oude bollen opgraven en delen. Plant de bollen direct weer of bewaar ze tot het najaar op een koele en droge plaats. De bollen in augustus/september in met compost verrijkte grond planten. Gedurende de winter afdekken met bladeren en rijshout. Voor een vervroegde bloei de bollen vanaf oktober oppotten. De opgepotte bollen op een lichte, niet te warme vensterbank neerzetten. De planten zullen doorgaans na twee tot vier weken bloeien.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zo groot mogelijke bollen. Deze kunnen vier tot tien bloemen per stengel krijgen, soms zelfs meer. Koop nooit zachte, beschimmelde of beschadigde bollen. Het is nodig om iedere afzonderlijke bol nauwkeurig te controleren. Voorbehandelde bollen begin december tot eenderde in zand of hydrokorrels planten en op een lichte plaats bij kamertemperatuur in bloei brengen. Bij niet voorbehandelde bollen duurt het in bloei brengen langer. Volle zon tot halfschaduw. Tazetta narcissen gedijen het best op een beschutte, warme standplaats nabij het huis. Voedselrijke, humusrijke grond. Stilstaand water rond de wortels veroorzaakt wortelrot. Verschillende virussen veroorzaken strepen of vlekken op de bladeren. Aangezien virussen niet kunnen worden bestreden, moeten aangetaste bollen worden verwijderd en vernietigd. Veel virussen worden door bladluizen verspreid. Bestrijd deze met een oplossing van zachte zeep en spiritus.